Buitenland

Dader Luik stak agenten neer met mes en pakte wapen af

29 mei 2018 13:16 Aangepast: 29 mei 2018 13:54
Bij het incident kwamen vanochtend twee agenten, een voorbijganger en de dader om het leven. Beeld © AFP

Het Belgische Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of terrorisme het motief was voor het incident in Luik waarbij twee agenten en een voorbijganger om het leven kwamen. Volgens Belgische media was de 36-jarige man nog maar net vrijgelaten uit de gevangenis.

De naam van de schutter kwam tot nu toe niet voor op de lijst van mensen die in verband worden gebracht met radicalisme of terrorisme. Hij zou bekend zijn bij justitie wegens drugsdelicten en kleine criminaliteit zoals diefstal.

Uit de hand gelopen politiecontrole

De schietpartij zou zijn gevolgd op een uit de hand gelopen politiecontrole. De dader stak twee vrouwelijke agenten van achter neer met een mes en greep daarna het vuurwapen van een hen. Vervolgens schoot hij een passagier in een voorbijrijdende auto dood en verwondde hij twee andere agenten. 

Eerste beelden van incident Luik

Bij het incident kwamen vanochtend twee agenten, een voorbijganger en de dader om het leven.

Volgens getuigen zou hij 'Allahu Akbar' hebben geroepen, maar dat is nog niet bevestigd. De schutter werd doodgeschoten in een school nadat hij daar een schoonmaakster had gegijzeld.

Dreigingsniveau blijft ongewijzigd 

Het dreigingsniveau in België blijft ongewijzigd op 2, op een schaal van 4. De situatie is onder controle, meldt het Crisiscentrum van de federale regering.

Leden van de regering spraken van een ernstig incident. "Horror tegen politiemensen en burgers", aldus minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders.

Koning naar Luik

Premier Charles Michel betuigde zijn medeleven aan de slachtoffers. Hij gaat samen met koning Filip, minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Justitie Koen Geens vanmiddag naar Luik.

Het koninklijk huis van België laat weten geschokt te zijn. "Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers van het verschrikkelijk incident in Luik", staat in een verklaring. "Sterkte aan de nabestaanden."

Miniatuurvoorbeeld

Meer op rtlnieuws.nl:
Man schiet politieagenten en voorbijganger dood in Luik

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore