Buitenland

Europa wil verbod op plastic artikelen als rietjes en wattenstaafjes

28 mei 2018 12:25 Aangepast: 28 mei 2018 17:05
Beeld © ANP XTRA

De Europese Commissie heeft - zoals verwacht - een ambitieus voorstel tegen plastic gepresenteerd. Als het aan het dagelijks EU-bestuur ligt, komt er een verbod op het gebruik van wegwerpartikelen waar een milieuvriendelijk alternatief voor bestaat.

Als de wet erdoor komt, betekent dat het einde voor onder andere plastic wattenstaafjes, rietjes, wegwerpbestek- en borden, ballonnenstokjes en roerstaafjes.

Het plan hing al een tijdje in de lucht. Het is bedoeld tegen milieuvervuiling door plastic en moet voorkomen dat er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen zit.

'Plan gebaseerd op onderbuikgevoel':

Anton Brouwer handelt in allerlei verpakkingsmaterialen. Hij legt uit wat de nadelen van alternatieven zijn.

Waarschuwing voor gezondheid en milieurisico's

Op producten als ballonnen, chipszakjes, drinkbekers en maaltijdverpakkingen komt geen verbod. Wel gaat Europa het gebruik van zulke wegwerpartikelen ontmoedigen. Zo moeten de producenten meebetalen aan de inzameling en consumenten waarschuwen voor de gezondheid- en milieurisico's. 

Ook sigarettenproducenten moeten een financiële bijdrage leveren. De industrie wordt gestimuleerd minder vervuilende alternatieven te ontwikkelen.

Verpakkingen vanaf 2030 recyclebaar of herbruikbaar

Regels voor schepen op zee moeten ervoor zorgen dat ze afval in havens afgeven en oude visnetten terugbrengen. Brussel stelde in januari al als doel dat alle plastic verpakkingen in de EU in 2030 recyclebaar of herbruikbaar moeten zijn en overweegt nog of er een EU-belasting op plastic moet komen.

"We moeten nu handelen", aldus vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie. Hij roept de lidstaten en het Europees Parlement op de voorstellen binnen een jaar goed te keuren.

Lidstaten moeten nog stemmen

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) geeft zijn volle steun. "Het is goed om te zien dat de Europese Commissie de taak oppakt die landelijke overheden laten liggen."

Overigens moeten de lidstaten van de Europese Unie nog stemmen over het wetsvoorstel. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend. De wetswijziging moet voor juni 2019 van kracht zijn.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Europa wil verbod op plastic wattenstaafjes'
Verbod op wegwerpplastic: 'Alles vervangen niet mogelijk'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore