Buitenland

Beroemd Russisch schilderij vernield met metalen paal

27 mei 2018 09:14 Aangepast: 27 mei 2018 09:38
Het beschadigde schilderij. Beeld © Wikimedia Commons

Een schilderij van de bekende Russische schilder Ilja Repin is vrijdagavond zwaar beschadigd geraakt. Een beschonken man zegt dat hij 'werd overweldigd door iets' toen hij het schilderij met een metalen paaltje vernielde.

Het incident gebeurde vlak voor sluitingstijd van de galerie waar het schilderij hing. De man is op de een of andere manier langs de beveiliging geglipt en pakte daarna een van de metalen paaltjes, die ervoor moeten zorgen dat mensen niet te dichtbij komen. Met de paal begon hij op het kunstwerk in te slaan.

De eerste tsaar

Het schilderij beeldt een gebeurtenis van 1581 uit. Ivan IV van Rusland omarmt zijn eigen zoon nadat hij hem een dodelijke wond heeft geslagen. Op zijn gezicht is een uitdrukking van rouw en verdriet te zien. Ivan IV staat ook wel bekend als Ivan de Verschrikkelijke en wordt gezien als de eerste tsaar van Rusland.

In de officiële verklaring schrijft de galerie dat het beschermingsglas kapot is geslagen en dat het schilderij zware schade heeft opgelopen. In het midden van het schilderij, waar de zoon van Ivan IV afgebeeld is, zijn drie gaten geslagen.

Gelukkig toeval

Ook het frame heeft schade opgelopen. Door een 'gelukkig toeval' zijn de gezichten en handen van de twee afgebeelde personen niet beschadigd. Deze worden gezien als de meeste waardevoller onderdelen van het schilderij.

Het is niet de eerste keer dat dit schilderij beschadigd wordt. In 1913 stak een man met mentale problemen drie keer met een mes. Repin leefde toen nog en herstelde de schade persoonlijk.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore