Buitenland

Soepele abortuswet Ierland mogelijk al dit jaar van kracht

26 mei 2018 20:57
Voorstanders vieren hun overwinning in Dublin. Beeld © AFP

In een referendum heeft een grote meerderheid van de Ierse bevolking gisteren gestemd vóór het liberaliseren van abortus. De einduitslag liet aan duidelijkheid niets te wensen over: 66,4 procent wil een soepeler abortuswet, 33,6 procent is daartegen.

Op dit moment is in Ierland abortus alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. Bij onder meer verkrachting, incest of weinig overlevingskansen voor de foetus is het beëindigen van de zwangerschap verboden. De huidige wet dateert uit 1983.

'Moderne grondwet voor modern land'

"De mensen hebben gesproken", zei premier Leo Varadkar. "Ze hebben gezegd dat we een moderne grondwet voor een modern land nodig hebben." Hij zei dat de Ierse kiezers erop vertrouwen dat 'vrouwen de juiste keuzes maken en besluiten nemen over hun eigen gezondheid'. Door de uitslag van de grondwet kan de Dáil (het Ierse parlement) gaan werken aan een liberale abortuswet. Varadkar hoopt dat die nieuwe wet eind dit jaar van kracht is.

Ruim 3 miljoen Ieren konden gisteren in het referendum stemmen over legalisering van zwangerschapsbeëindiging. Ruim 64 procent van hen bracht zijn stem uit.

'We zijn blij dat ons kind niet hoefde te lijden'

De baby van het Ierse stel Caroline en Michael had geen nieren, en was dus niet levensvatbaar. Om hun kindje niet te laten lijden, wilde het paar een abortus.
`