Buitenland

Eerbetoon dj Don Diablo aan Avicii: 'Ik vecht ook elke dag met onzekerheid'

26 mei 2018 12:39 Aangepast: 27 mei 2018 09:44
Don Diablo in RTL Late Night. Beeld © RTL

De tragische dood van Avicii is ook de Nederlandse dj Don Diablo niet in de koude kleren gaan zitten. Hij besloot Wake Me Up When It's Quiet als eerbetoon aan zijn overleden collega uit te brengen. "Ik vecht ook nog steeds elke dag met onzekerheid en angst."

Het nummer is een antwoord op Avicii's megahit Wake Me Up. De tekst is geschreven door een jonge Zweedse muzikante, kort na het overlijden van de jonge dj.

Precies wat iedereen voelde

Diablo kreeg de tekst via een kennis onder ogen, zei hij in RTL Late Night. Het raakte hem zo dat hij het besloot op muziek te zetten en het te uit te brengen. "Het was precies dat wat iedereen voelde, het zou zonde zijn als mensen dit niet zouden horen." Binnen vier dagen was het nummer af.

Diablo voelde zich verwant met Avicii, ook al zagen ze elkaar alleen op festivals. "Ik herkende veel van mij in hem", zegt hij. "Een outsider en een perfectionist." 

Het eerbetoon:

Chaos en paparazzi

De familie van Avicii noemde hem eerder 'een zoeker, een breekbare artistieke ziel die zocht naar antwoorden op existentiële vragen'. "Een perfectionist die reisde en werkte op een tempo dat leidde tot extreme stress." Ook Don Diablo herkent de problemen waar zijn overleden collega mee worstelde. "Het is niet meer zoals vroeger. Alle gekte eromheen en de druk die erop staat wordt steeds groter. In China kan het bijvoorbeeld zo gek worden dat ik een masker op moet doen", geeft Diablo toe. Zo ontkomt hij naar eigen zeggen aan de chaos en de paparazzi. "Het loopt een beetje uit de hand."

De Nederlander worstelde zelf jarenlang met onzekerheid en angst, zegt hij. Nu krijgt hij elke dag honderden berichten, brieven, e-mails van luisteraars die steun halen uit zijn muziek. "Mijn muziek van de afgelopen jaren is daarom motiverend en helpt nadenken over betere toekomst."

Alle opbrengsten van de plaat gaan naar instellingen in Zweden die jonge mensen helpen met mentale problemen.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Meer op rtlnieuws.nl:

`