Buitenland

Ierse tegenstander abortus erkent nederlaag: meerderheid stemt voor

26 mei 2018 11:52 Aangepast: 26 mei 2018 12:09
Voorstanders van abortus demonstreerden voorafgaand aan het referendum. Beeld © AFP

Uit een eerste exitpoll blijkt dat 68 procent van de Ieren bij een referendum voor het recht op abortus heeft gestemd. De grootste tegenstanders erkent zijn verlies. "Het kan niet anders dan dat abortus in Ierland wordt toegestaan."

Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar de uitkomst lijkt al duidelijk: een grote meerderheid van de Ierse bevolking vindt dat abortus legaal moet worden. Nu is abortus plegen in het katholieke land nog vrijwel onmogelijk, waardoor vrouwen die wel abortus willen gedwongen worden uit te wijken naar andere landen.

'Het is duidelijk'

"Ik had natuurlijk graag gewild dat het anders was", zegt John McGuirk van de Save the 8th-campagne die zich hevig verzette tegen de legalisering van abortus. "Maar het is duidelijk. Het kan niet anders dan dat de wetswijziging erdoor komt."

Ruim 3 miljoen Ieren mochten zich tijdens het referendum uitspreken over de kwestie die de gemoederen geregeld hoog deed oplopen. Momenteel is het zo dat abortus alleen is toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. In alle andere gevallen, bijvoorbeeld bij een zwangerschap na een verkrachting of de honderd procent zekerheid dat de baby niet levend geboren kan worden, mag de zwangerschap niet worden afgebroken.

'We zijn blij dat ons kind niet hoefde te lijden'

De baby van het Ierse stel Caroline en Michael had geen nieren, en was dus niet levensvatbaar. Om hun kindje niet te laten lijden, wilde het paar een abortus.

Meer op rtlnieuws.nl:
Exitpolls: overweldigende meerderheid Ieren voor mogelijkheid tot abortus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore