Buitenland

VS steunt conclusie MH17 van Nederland en Australië: Rusland aansprakelijk

25 mei 2018 18:29
Beeld © AFP

De Verenigde Staten steunen het besluit van Nederland en Australië om Rusland aansprakelijk te stellen voor het neerhalen van vlucht MH17. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Eerder vandaag zei het ministerie al dat het Kremlin moest 'stoppen met liegen' en opheldering moet geven over de rol die het speelde bij het neerhalen van het passagierstoestel.

Vertrouwen in onderzoekers

De VS zeggen alle vertrouwen te hebben in de bevindingen van het JIT (Joint Investigation Team). Dat zegt dat de raket die het vliegtuig trof, afkomstig was van een Russische legerbasis. Het ministerie riep Moskou op de 'desinformatiecampagne' te staken en openheid te geven over zijn betrokkenheid bij de ramp.

Rusland ontkent betrokken te zijn bij het neerhalen van vlucht MH17. Minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) trok vandaag een vergelijking met de zaak-Skripal, waarin zijn land verantwoordelijk werd gehouden voor het vergiftigen van een voormalige spion en zijn dochter in Groot-Brittannië.

"Toen zeiden ze dat het zeer waarschijnlijk was dat de Russen erachter zaten, maar kondigde Scotland Yard direct aan dat het onderzoek nog gaande was. En dat is het nog steeds'', zei Lavrov.

Bellingcat: 'Deze Rus is verantwoordelijk voor neerhalen MH17'

Een hooggeplaatste Russische militair was direct betrokken bij de ramp met MH17. Het gaat, volgens onderzoeksplatform Bellingcat, om officier Oleg Ivannikov. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Nabestaande MH17: 'Fantastisch nieuws, maar pijn blijft altijd'

`