Buitenland

VS: Rusland, stop met liegen en werk mee aan onderzoek naar MH17

25 mei 2018 13:48 Aangepast: 25 mei 2018 15:02
Het wrak van vlucht MH17. Beeld © EPA

De Verenigde Staten hebben Rusland opgeroepen om mee te werken aan het onderzoek naar de ramp met MH17. Washington vraagt Rusland de VN-resolutie te respecteren waarin staat dat landen medewerking moeten verlenen.

"Het is tijd dat Rusland stopt met liegen en verantwoordelijkheid neemt voor zijn rol in het neerhalen van het vliegtuig", aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

'Vertrouwen in vervolging'

Voor de VS staan de bevindingen van het internationale onderzoeksteam (JIT) als een paal boven water. "We houden het volste vertrouwen in het Nederlandse rechtssysteem en in de vervolging van de schuldigen", schrijft een woordvoerder van het ministerie.

De MH17 werd op 17 juli 2014 neergeschoten met een BUK-raket boven Oekraïens grondgebied. Alle 298 inzittenden (onder wie 196 Nederlanders) kwamen daarbij om het leven. Gisterochtend werd bekend dat het gebruikte luchtdoelraketsysteem afkomstig is uit de 53ste Anti-Aircraft Missile Brigade van het Russische leger.

'Rusland moet verantwoordelijkheid nemen'

"De daders moeten vervolgd worden", zegt minister Stef Blok.

Rusland aansprakelijk gesteld

Vanochtend stelde Nederland Rusland aansprakelijk voor de ramp. Hiermee hoopt het kabinet af te dwingen, desnoods via tussenkomst van een rechter of internationale organisatie, dat Rusland meewerkt aan het onderzoek.

Rusland ontkent de beschuldigingen met klem. Het land zegt niet bij het onderzoek naar de oorzaak van de ramp te zijn betrokken en heeft mede daardoor geen vertrouwen in de onderzoeksresultaten van de internationale onderzoekscommissie JIT. Rusland wijst de beschuldigende vinger naar Oekraïne.

Meer op rtlnieuws.nl:
Kremlin: Rusland absoluut niet betrokken bij MH17

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore