Ga naar de inhoud
MH17-proces

Bellingcat: deze hooggeplaatste militair was betrokken bij MH17

Dit zou hem zijn volgens Bellingcat: Oleg Ivannikov Beeld © Bellingcat

Een hooggeplaatste Russische legerofficier was betrokken bij de ramp met MH17. Het gaat om officier Oleg Ivannikov. Dat zou blijken uit onderzoek van onderzoeksplatform Bellingcat, zo heeft oprichter Eliot Higgins vanochtend bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Oleg Ivannikov geldt voor Bellingcat als een van de hoofdverdachten. Hij stond ten tijde van de vliegramp bekend onder de codenaam Oreon.

Hoe onderzoekers de Rus op het spoor zijn gekomen

Zo kwam Bellingcat tot deze conclusie.

Rol in oorlog Syrië

Ivannikov speelde recent ook een rol in de oorlog in Syrië en is mogelijk nog steeds actief binnen het Russische leger.

Eerder had Bellingcat de herkomst van de BUK Telar die werd gebruikt voor het neerhalen van MH17, al aangetoond. Gisterochtend onderschreef het internationale onderzoeksteam (JIT) die conclusie tijdens een persconferentie. Het luchtdoelraketsysteem was afkomstig uit de 53ste Anti-Aircraft Missile Brigade van het Russische leger. 

Rusland aansprakelijk gesteld

Door de conclusies van het JIT staat voor Nederland en Australië vast dat Rusland aansprakelijk is voor de vliegramp met MH17. Beide landen hebben Rusland daarvan vanochtend formeel op de hoogte gesteld.

Door Rusland aansprakelijk te stellen kunnen Nederland en Australië een zaak aanspannen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens of bijvoorbeeld de VN-Veiligheidsraad bijeenroepen. Hiermee hoopt het kabinet af te dwingen dat Rusland meewerkt aan het onderzoek.

MH17 werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een BUK-raket, een wapen van Russische makelij. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder hen waren 196 Nederlanders.

Meer op rtlnieuws.nl:
Nederland stelt Rusland aansprakelijk voor ramp met MH17

Bron: RTL Nieuws
Meer over