Buitenland

Verkracht en zwanger – maar in Ierland was abortus geen optie voor Deirdre

25 mei 2018 06:00 Aangepast: 25 mei 2018 09:42
Deirdre: 'Deze beweging is te groot om nog te stoppen.'

Praten kon Deirdre (43) met niemand, toen ze als begin twintiger verkracht werd en zwanger bleek. In het overwegend katholieke Ierland sprak je niet over dit soort gebeurtenissen. Zeker niet over abortus, want dat is illegaal. Vandaag stemmen de Ieren in een referendum of de ingreep legaal wordt of niet.

Met de campagnegroep Together for Yes is Deirdre in Ierland de straat op gegaan om te flyeren voor het referendum over de abortuswet. In de ene straat wordt ze warm ontvangen door mensen die ook voor versoepeling van de abortuswet zijn; in de andere straat wordt ze uitgescholden voor moordenaar. In Ierland is een hevige discussie losgebarsten. En dat was ooit wel anders. 

Zwaar getraumatiseerd

"Ik ben opgegroeid in Ierland en heb geleerd te zwijgen. Over persoonlijke trauma's sprak je niet", zegt Deirdre. Als twintiger wordt ze verkracht. Een paar weken later begint ze hevig te bloeden en beseft ze dat ze een miskraam heeft gehad. Ze krijgt amper psychische zorg. Met veel schaamte deelt ze het verhaal met haar psycholoog, maar die doet het af als een verzinsel. 

Deirdre moet er niet aan denken wat er was gebeurd als ze geen miskraam had gehad. "Een zwangerschap had ik onmogelijk aangekund. Ik was zwaar getraumatiseerd." Abortus was onbespreekbaar in Ierland. Ze had ervoor naar het buitenland moeten gaan, maar daar had ze geen geld voor.

Steun van lotgenoten

Deirdre vindt het barbaars dat Ierland vrouwen over de grens stuurt voor abortus. "Hoe kun je nou over het lichaam en leven van een ander beslissen? Alle vrouwen moeten in hun eigen land zorg kunnen krijgen als ze die nodig hebben." 

Het duurt twintig jaar voordat Deirdre haar verhaal opnieuw durft te delen. Dit keer krijgt ze betere hulp en vindt ze steun bij lotgenoten. Ook al is er nu in Ierland meer begrip en openheid voor slachtoffers van seksueel misbruik, de huidige abortuswet maakt haar boos. "Misbruik is al dramatisch, maar dat je dan ook niet de keus hebt over je eigen lichaam, is onbegrijpelijk.” En dus spreekt ze zich nu openlijk uit, net als veel andere Ierse vrouwen, via de hashtag #whoneedsyouryes:

Geen geheimen meer

Of er genoeg stemmen zijn om daadwerkelijk iets aan de abortuswet te veranderen, is maar de vraag. Een groot deel van de Ieren is nog steeds tegen abortus. Toch is volgens Deirdre een beweging op gang gekomen. "Ook al is de uitslag straks negatief, de actiegroepen zullen blijven bestaan. Deze beweging is te groot om nog te stoppen. We zullen doorgaan met strijden voor onze rechten."

Massaal naar Engeland voor abortus

Vandaag brengen de Ieren hun stem uit in een referendum. Als een meerderheid stemt voor het intrekken van het verbod, wordt abortus tot twaalf weken toegestaan. In Nederland is dit tot 24 weken. Toch zou deze verandering in Ierland al een doorbraak betekenen.

Ierland hoort, samen met Polen en Malta, bij de Europese landen met de strengste regelgeving rondom abortus. In 2013 werd het absolute verbod op abortus afgeschaft. Een zwangerschap kan sindsdien alleen beëindigd worden als het leven van de moeder gevaar loopt. Op een illegale abortus staat in Ierland een maximale gevangenisstraf van veertien jaar.

Vrouwen die abortus willen plegen, moeten naar het buitenland. Elk jaar reizen duizenden Ierse vrouwen naar Engeland om hun zwangerschap te beëindigen. Een onbekend aantal koopt via internet abortuspillen, die zonder medisch toezicht worden ingenomen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore