Buitenland

Australische aartsbisschop legt functie neer om verbergen kindermisbruik

23 mei 2018 05:39 Aangepast: 23 mei 2018 06:05
Beeld © AFP

Aartsbisschop Philip Wilson van Adelaide legt tijdelijk zijn functie neer. Deze week werd hij schuldig bevonden aan het verhullen van seksueel misbruik door een priester.

Wilson stapt nog niet op als aartsbisschop. Hem hangt een gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd. In een verklaring zegt Wilson dat het 'passend is om afstand te nemen van mijn taken als aartsbisschop'.

Een rechtbank bepaalde gisteren dat Wilson schuldig is aan het in de doofpot stoppen van kindermisbruik door een priester. Hij is daarmee de hoogste katholieke geestelijke ooit die voor een dergelijk vergrijp is veroordeeld.

Priester veroordeeld

Wilson was aangeklaagd omdat hij jarenlang een priester de hand boven het hoofd had gehouden. Al in 1976 vertelde een toen vijftienjarige jongen hem dat hij door de priester was misbruikt. De bewuste priester werd in 2004 veroordeeld voor negen gevallen van kindermisbruik. Hij overleed in 2006 in de gevangenis.

Waarschijnlijk hoort de aartsbisschop in juni welke straf hij krijgt voor het verhullen van het misbruik. Voorlopig denkt hij niet aan opstappen, al is dat wel mogelijk 'als daar in de toekomst aanleiding toe is'.

Hooggeplaatste kardinaal verdacht van seksueel misbruik

Er spelen meer misbruikzaken in de katholieke kerk in Australië. Zo is ook de Australische kardinaal George Pell verdacht  van meerdere gevallen van seksueel misbruik.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore