Buitenland

Terreurverdachte Suriname wilde ook in ons land ronselen

22 mei 2018 00:24 Aangepast: 22 mei 2018 00:24
Het gerechtsgebouw in Paramaribo (archieffoto). Beeld © ANP

Eén van de terreurverdachten die vorig jaar in Suriname werd opgepakt, wilde strijders ronselen voor terreurorganisatie IS. Hij zou dat ook in Nederland en België willen doen.

Dat bleek tijdens een zitting in de rechtbank in Paramaribo, waar verdachten Raoul A. en zijn broer Nasser I. terechtstaan op verdenking van betrokkenheid bij het ronselen van mensen voor de strijd van IS.

ZIE OOK: Advocaat mag eindelijk praten met Nederlandse terreurverdachten in Suriname

De broers hebben de Nederlandse nationaliteit. Het was de tweede keer dat de zaak inhoudelijk behandeld werd. De twee werden vorig jaar zomer opgepakt.

Chats met Syriëgangers

Het zeer dossier in de zaak bestaat voor een groot deel uit chats die de verdachten voerden met IS-contactpersonen uit Syrië en met potentiële Syriëgangers. Uit deze chats is gebleken dat de broers zelf ook van plan waren om samen met hun vrouwen en kinderen naar Syrië te gaan.

Raoul A had al een reservering gemaakt om te reizen, maar werd opgepakt voor die tijd. Tijdens de vorige zitting ontkenden de broers nog dat ze mensen hadden geworven. De chats waren toen nog niet uitgebreid aan de orde geweest.

`