Ga naar de inhoud
Buitenland

Maduro blijft president Venezuela, oppositie noemt verkiezingen ongeldig

Nicolás Maduro na zijn verkiezingszege

Nicolás Maduro blijft de komende zes jaar de president van Venezuela. Hij kreeg 67 procent van de stemmen.

Zijn belangrijkste tegenstander Henri Falcón kreeg 21 procent van de stemmen.

Veel onregelmatigheden

Het opkomstpercentage was iets meer dan 46 procent. 8,6 miljoen Venezolanen brachten hun stem uit. Bij de vorige verkiezingen in 2015 kwam nog 80 procent van de stemgerechtigden opdagen.

Een groot deel van de oppositie boycotte de verkiezingen. Javier Bertucci, een van de tegenstrevers van Maduro die wel meedeed en als derde eindigde, deed een oproep de verkiezingen ongeldig te verklaren. 

Volgens hem waren er veel onregelmatigheden. Zo stonden er bij veel stembureaus medewerkers van Maduro campagne te voeren, wat tegen de regels is.

VS erkent uitslag niet

Al voordat de definitieve uitslag van de Venezolaanse presidentsverkiezingen bekend was, zei de VS al de uitslag ervan niet te erkennen. De VS overweegt economische sancties tegen Venezuela op het gebied van olie.

Morgen worden de verkiezingsuitslag en eventuele sancties besproken tijdens een vergadering van de G20 in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Venezolanen eten uit vuilniszakken: 'Ze vermoorden je voor een beetje afval'

De crisis is in Venezuela intussen zo groot, dat steeds meer mensen op zoek gaan naar voedsel in vuilniszakken. Zelfs mensen die gewoon een baan hebben, want van hun salaris kunnen ze niet rondkomen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Stemmen tijdens crisis: dit moet je weten over de verkiezingen in Venezuela