Buitenland

Venezuela naar de stembus om president te kiezen

20 mei 2018 08:22 Aangepast: 20 mei 2018 09:31
Nicolás Maduro. Beeld © EPA

Venezuela kiest vandaag de volgende president van het land. Het huidige staatshoofd Nicolás Maduro lijkt af te stevenen op een herverkiezing.

De voormalige buschauffeur Maduro is de opvolger van de in maart 2013 overleden linkse populist Hugo Chávez. Onder Maduro is het olierijke land ten prooi gevallen aan een enorme schaarste.

ZIE OOK: Stemmen tijdens crisis: dit moet je weten over de verkiezingen in Venezuela

"Er is een tekort aan voedsel, medicijnen en nog veel meer basisproducten", zegt Zuid-Amerikacorrespondente Sandra Korstjens. "Wat er nog wel is, is door hyperinflatie voor de meeste mensen onbetaalbaar. Ambtenaren verdienen omgerekend nog maar zo'n twee tot drie dollar per maand. Honderdduizenden Venezolanen zijn al naar het buitenland gevlucht. De achterblijvers hopen dat er door verkiezingen iets gaat veranderen. Maar die kans lijkt klein."

Crisis in Venezuela: 'Ik zoek eten voor mijn kinderen en eet zelf maar niets' 

Moeder Maira viel al 37 kilo af.

Weinig uitdagers

Maduro kan vandaag op weinig uitdagers rekenen. Belangrijke politieke tegenstanders van de linkse president zitten in de gevangenis, zijn gevlucht of mogen geen politiek ambt uitoefenen. Bovendien boycot de oppositiecoalitie MUD de verkiezingen, omdat ze vreest voor fraude door de regering-Maduro.

Buitenlandse waarnemers betwijfelen of een opkomst van 50 procent of hoger wordt gehaald.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore