Buitenland

Veiligheidsrisico ebola van hoog naar zeer hoog in Congo

18 mei 2018 08:27 Aangepast: 18 mei 2018 09:13
Hulpverlener draagt beschermende kleding om niet met ebola te worden besmet. Beeld © AFP

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich grote zorgen over de uitbraak van ebola in de Democratische Republiek Congo. Het veiligheidsrisico is verhoogd van hoog naar zeer hoog.

Alarmerend is dat in de stad Mbandaka een geval van ebola is bevestigd. Dat is volgens het agentschap 'een groot stedelijk centrum dat zich bevindt op grote nationale en internationale routes voor rivieren, wegen en binnenlandse vluchten'.

Geen paniek

Tot dusverre zijn 23 dodelijke gevallen van ebola geconstateerd in de meer geïsoleerde gebieden. Daar is het voor autoriteiten makkelijker om het virus in te dammen dan is stedelijke gebieden.

"We proberen zeker geen paniek te zaaien in de nationale of internationale gemeenschap", zei WHO-adjunct-directeur-generaal voor gezondheidsnoodsituaties Peter Salama.

Nachtmerriescenario: uitbraak in Kinshasa

"Wat we echter zeggen is dat stedelijk ebola een heel ander fenomeen is dan landelijk ebola, omdat we weten dat mensen in stedelijke gebieden veel meer contacten kunnen hebben.'' Dat kan resulteren in een exponentiële toename van ziektegevallen, zegt Salama.

Het nachtmerriescenario is een uitbraak in Kinshasa, een drukke stad waar miljoenen mensen wonen in onhygiënische sloppenwijken die niet zijn aangesloten op een rioolstelsel.

Meer op rtlnieuws.nl:

`