Buitenland

Explosieve uitbarsting vulkaan Hawaii

17 mei 2018 22:21 Aangepast: 17 mei 2018 23:57
Beeld © AFP

Vulkaan Kilauea op Hawaii is explosief uitgebarsten. As en stenen worden kilometers de lucht in geslingerd. Er zijn dikke rookwolken te zien die naar het noordoosten drijven.

De Amerikaanse seismologische dienst USGS had al gewaarschuwd voor een uitbarsting, nadat afgelopen weekeinde een nieuwe scheur van 300 meter lang was ontdekt waaruit lava stroomde. De autoriteiten gaven meteen opdracht tot verdere evacuaties. De vulkaan was al enkele weken actief. 

Vallend vulkanisch gesteente en asregen

Mensen die nog niet weg hoeven, is aangeraden binnen te blijven wegens de verwachte asregen en vallend vulkanisch gesteente. 

Grote rotsblokken kunnen volgens de deskundigen in een straal van ongeveer 1 kilometer rond de krater neerkomen, kleine stenen tot tientallen kilometers in de omtrek. Ook is het verstandig de ramen dicht te houden omdat de kans groot is dat de wind giftige gassen, zoals zwaveldioxide, aanvoert.

Laatste keer was in 1924

De afgelopen 24 uur waren in de buurt van het vuurspuwende bergplateau tientallen lichte aardbevingen gemeten als aankondiging van een hevige eruptie. De laatste keer dat de top van de Kilauea ontplofte was in 1924. Het natuurgeweld hield destijds zeventien dagen aan.

Ook nu moet rekening worden gehouden met meer en wellicht spectaculairder vuurwerk. "Deze uitbarsting heeft de druk tijdelijk verlicht", zei USGS-geoloog Michelle Coombs tijdens een persconferentie. "We kunnen nog grotere, krachtiger manifestaties krijgen. Dit zou de eerste van een reeks geweldige explosies in de krater kunnen zijn."

Nieuwe scheur in vulkaan Hawaï levert spectaculaire beelden op

Sinds de uitbarsting twee weken geleden zijn meer dan duizend mensen geëvacueerd.
RTL Nieuws / ANP
`