Buitenland

Ebola nu ook uitgebroken in grote stad in Congo

17 mei 2018 07:55
Ebola kostte in 2014 het leven aan ruim 11.300 mensen. Beeld © EPA

In de Congolese stad Mbandaka is een geval van ebola geconstateerd. Daarmee is de uibraak van de ziekte een nieuwe fase ingegaan. Dat zegt de minister van gezondheid van Congo, Oly Ilunga Kalenga.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO, die is begonnen met het verstrekken van vaccins in Congo, is bezorgd over het nieuws dat de ziekte de stad heeft bereikt. Hierdoor is de uitbraak, die naar schatting al aan 23 mensen het leven heeft gekost, veel lastiger te bestrijden.

Geïsoleerde gebieden

Mbandaka is een stad met ongeveer een miljoen inwoners. Het ligt aan de rivier Congo en is een doorvoerhaven is voor handel en transport richting de hoofdstad Kinshasa. Tot dusverre waren de 23 dodelijke gevallen vooral geconstateerd in meer geïsoleerde gebieden, waar het voor autoriteiten nog makkelijker was om het virus in te dammen.

"We gaan een nieuwe fase in van de ebola-uitbraak die nu drie gebieden treft, waaronder een stedelijke omgeving", zei de minister. "Onze gezondheidswerkers proberen zo veel mogelijk mensen te identificeren die contact hebben gehad met mogelijk besmette personen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Tijdlijn ebola: de ontwikkeling van een dodelijk virus

`