Buitenland

OPCW vermoedt gebruik chloorgas in Syrische provincie Idlib

16 mei 2018 11:04 Aangepast: 16 mei 2018 11:19
Inwoners van Saraqib krijgen zuurstof toegediend na gifgasaanval Beeld © AFP

Bij een aanval in de Syrische provincie Idlib is vermoedelijk chloorgas gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek ter plaatse van de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens.

Wie verantwoordelijk is voor de aanval, is niet onderzocht door de OPCW. Het gas zou op 4 februari zijn gebruikt bij een aanval op de plaats Saraqib, die op dat moment nog niet in handen was van de Syrische regering. Onderzoekers baseerden zich onder meer op getuigenissen en monsters. 

Ook hebben zich na de aanval patiënten gemeld bij medische centra met symptomen die wezen op blootstelling aan chloor en andere chemicaliën. Getuigen zeggen volgens het OPCW-rapport dat ze iets roken dat deed denken aan schoonmaakmiddelen. Er zouden elf mannen zijn behandeld, onder wie drie hulpverleners. Zij hadden last van symptomen als misselijkheid en branderige ogen.

Syrisch regime

Het gebruik van verboden chemische wapens ligt internationaal erg gevoelig. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk beschuldigden het Syrische regime eerder dit jaar van een aanval met dergelijke wapens op de stad Douma, bij Damascus. De landen voerden vervolgens een raketaanval uit op doelen in Syrië.

Het was niet de eerste keer dat de VS ingrepen na zo'n incident. De Amerikanen vuurden vorig jaar tientallen kruisraketten af op een Syrische luchtmachtbasis. Dat was een reactie op de aanval op de stad Khan Sheikhoun, waar vele tientallen burgerdoden waren gevallen.

Zo kun je lang na een gifgasaanval nog sporen vinden:

Of er chemische wapens zijn ingezet in Douma, moet nog officieel worden vastgesteld. Inspecteurs zijn nog altijd niet in Douma geweest. Volgens TNO moeten er nog wel sporen van gifgas te vinden zijn.

Meer op rtlnieuws.nl:

`