Buitenland

Agent Roni redde meisje dat met ouders aanslag pleegde: 'Hoop dat ik haar ooit kan omhelzen'

16 mei 2018 11:00 Aangepast: 17 mei 2018 09:55
Agent Roni redt het meisje. Beeld © Twitter

Politieagent Roni Faisal redde begin deze week het meisje dat achter op de motor zat waarmee een van de zelfmoordaanslagen in Soerabaja werd uitgevoerd. "Ik deed wat elke vader zou doen."

"Ze was slechts een kind van een jaar of 8", vertelt de heldhaftige agent aan ABC News. "Haar gezicht en lichaam zaten onder het bloed. Ik ben zelf vader en het was mijn instinct haar te redden."

Bij de aanslag op het politiekantoor van afgelopen maandag kwamen vier mannen om het leven; familieleden van het meisje dat de aanslag overleefde. Dat agent Roni het meisje durfde op te pakken, was een moedige actie. Bij een aanslag de dag ervoor hadden terroristen al drie kerken in Soerabaja op het Indonesische Java opgeblazen en daarbij ook hun kinderen vol bommen gehangen. Het was dus een risico dat het meisje dat hij redde ook een bomgordel droeg.

Weerloos

"Het meisje was weerloos en vroeg om hulp", vertelt Roni. "Mensen schreeuwden naar haar en riepen dat ze moest opstaan. Maar ik zag dat ze daartoe niet in staat was. Als mens vond ik dat ze gered moest worden, ook al was ze betrokken bij een aanslag."

Roni vindt het onbegrijpelijk dat de ouders van het meisje haar bij de aanslag betrokken. "Ik ben ook moslim. Als je zoiets doet, mag je je geen moslim noemen."

Hier is te zien hoe Roni het meisje redt (lees door onder video):

Ontmoeting

Roni heeft het meisje na de reddingsactie niet meer gezien, maar hoopt haar weer te ontmoeten als het beter met haar gaat. "Ik zou haar omhelzen en hopen dat God haar nog steeds beschermt."

De aanslag op het politiekantoor gebeurde een dag na de aanslagen op drie kerken. Zes familieleden bliezen zichzelf toen op tijdens de zondagdienst. Twee zusjes van 8 en 12 jaar droegen bomgordels en werden door hun moeder de kerk binnengeleid, waarna de bommen tot ontploffing werden gebracht.

Ontplofte bom

In dezelfde nacht kwamen er nog eens vier mensen om in een appartement in Soerabaja, onder wie twee kinderen. Hun vader was in het appartement een bom aan het bouwen, maar die ontplofte vroegtijdig. Op maandag vond de aanslag op het politiebureau plaats.