Buitenland

Protesten Gaza gaan door: één dode

15 mei 2018 16:50 Aangepast: 15 mei 2018 17:18
Gemaskerde man zwaait met Palestijnse vlag tijdens protesten op 15 mei 2018. Beeld © AFP

Tijdens confrontaties met Israëlische militairen is bij de Gaza-grens opnieuw een Palestijnse demonstrant omgekomen. Volgens het ministerie van Gezondheidszorg is de 51-jarige man doodgeschoten. Vooralsnog zijn er minder demonstranten dan gisteren naar de grens gekomen.

Het Israëlisch leger zei dat ongeveer vierhonderd Palestijnen vandaag in het grensgebied protesteerden. Het was relatief rustig omdat duizenden inwoners van Gaza de begrafenissen van de dodelijke slachtoffers van gisteren bijwoonden. Volgens correspondent Olaf Koens is het geluid van drones in Gaza wel continu te horen.

Waarom Jeruzalem zoveel geweld uitlokt

Beelden van de protesten van gisteren.

Drones

Bij de protesten van gisteren kwamen zeker zestig Palestijnen om het leven, vooral door Israëlisch geweervuur, en raakten ruim 2700 mensen gewond. Een legerwoordvoerder van Israël zei dat 24 van de zestig doden terroristen waren. Het Palestijns ministerie van Binnenlandse Zaken houdt vol dat onder de slachtoffers slechts tien Hamas-leden waren.

Nakba

De angst bestaat dat de situatie vandaag wederom uit de hand loopt. Palestijnen herdenken jaarlijks op 15 mei 'Nakba' (de Catastrofe). Daarmee verwijzen ze naar het uitroepen van de staat Israël. Dat is vandaag zeventig jaar geleden. Het betekende toen voor veel Palestijnen dat zij van hun geboortegrond vluchtten of daarvan werden verdreven.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore