Buitenland

Mishandelde ober Praag wil schadevergoeding

15 mei 2018 13:22 Aangepast: 15 mei 2018 15:23
Ober Miroslav: 'Ik zie nu veel minder.' Beeld © ANP

De ober die vorige maand in Praag door een groep Nederlanders is mishandeld, eist een schadevergoeding. Door de vechtpartij liep ober Miroslav een hersenbloeding, een gebroken kaak en gebroken oogkas op. Zijn enkel is verbrijzeld. Hij is twee keer geopereerd.

De schade aan de ogen van Miroslav is groot. Hij toonde tijdens een persconferentie in Praag een foto van zijn bloederige, opgezwollen oog van vlak na de knokpartij. "Ik weet niet of ik weer gewoon kan functioneren, want ik zie veel minder", zei de ober.

Eigen bier drinken

Ober Miroslav werkt al sinds zijn vijftiende bij een café in het centrum van Praag. Een groep Nederlanders ging daar op 21 april op het terras zitten om hun eigen bier te drinken. Toen een andere ober daar iets van zei, ontstond een opstootje. Miroslav wilde ingrijpen en werd vervolgens geschopt en geslagen.

Van de groep Nederlanders zitten er twee nog steeds vast. Het onderzoek naar hun rol kan nog maanden duren. Drie mensen kregen voorwaardelijke celstraffen. Ze zijn Tsjechië uitgezet en mogen de komende vijf jaar het land niet meer in.

Steun uit Nederland

Excuses heeft Miroslav niet van hen gekregen. Ze hebben ook niet geprobeerd om een andere manier contact met hem te zoeken. Excuses kwamen wel van de Nederlandse ambassade en van willekeurige Nederlanders.

Miroslav zei veel steun gekregen te hebben vanuit Nederland, via talloze mailtjes en kaarten, veel bloemen, chocolade en zelfs alcohol. De verwachting is dat Nederlanders ook bijdragen aan een speciale rekening die zijn collega's voor hem hebben geopend. Daarop willen ze geld inzamelen voor het onderhoud van de ober en zijn familie tijdens zijn herstel.

In beeld: Nederlanders slaan ober in elkaar in Praag

De mishandeling bij restaurant Polpo werd door verschillende bewakingscamera's vastgelegd.
`