Buitenland

IS-beul gevangengenomen die Jordaanse piloot levend liet verbranden

15 mei 2018 12:05 Aangepast: 15 mei 2018 12:20
Still uit de video waarin de Jordaanse piloot levend wordt verbrand.

Het Iraakse leger heeft vier IS-leiders in handen gekregen door ze met valse berichten naar Irak te lokken. Onder hen is Saddam al-Jamal, de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor het levend verbranden van een Jordaanse gevechtspiloot in 2015.

Bij een aanval op Islamitische Staat in Syrië moest Moaz al-Kasasbeh zijn schietstoel gebruiken omdat zijn straaljager werd neergeschoten. Hij werd gevangen genomen. Enkele dagen later dook een video op waarin hij, geboeid in een kooi, levend werd verbrand.

De Jordaanse veiligheidsdienst ziet Saddam al-Jamal als meesterbrein achter deze en vele andere executies. Zo nam Al-Jamal deel aan een slachtpartij in de Syrische provincie Deir Ezzor, waarbij zevenhonderd mensen om het leven kwamen. Hij moordde een heel gezin uit omdat de ouders weigerden hun dochter met hem te laten trouwen.

Valse appjes

Mede door deze moordacties staat Al-Jamal te boek als een beestachtige IS-beul. Hij is een van de hoogste IS-bevelhebbers die tot dusver gevangen is genomen en werd getipt als toekomstige leider van Islamitische Staat.

Het Iraakse leger gebruikte de telefoon van een al gevangen IS-luitenant om Al-Jamal en drie anderen te lokken. In naam van de luitenant bevalen ze hen via de app Telegram om van Syrië naar Irak te komen, waar ze werden opgepakt.

Marwan (11) was drie jaar slaaf van IS

'Ook moest ik vechten'.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws
`