Buitenland

Palestijnen leggen werk neer om doden te kunnen begraven

15 mei 2018 09:46 Aangepast: 15 mei 2018 09:54
Een meisje huilt bij de begrafenis van de omgekomen Palestijn Mahmoud Abu Taima. Beeld © AFP

Om de slachtoffers te begraven die gisteren vielen bij protesten aan de grens tussen de Gazastrook en Israël, leggen Palestijnen vandaag massaal het werk neer. Bij de rellen kwamen zeker 58 Palestijnen om het leven, vooral door Israëlisch geweervuur, en raakten ruim 2700 mensen gewond.

Het is onduidelijk of de protesten vandaag doorgaan op dezelfde schaal als gisteren. De Hamas-beweging, verantwoordelijk voor het bestuur van de Gazastrook, zei gisteren dat de Palestijnse betogers hun acties voortzetten. Maar andere betrokkenen hebben het persbureau AP laten weten dat de opkomst vandaag waarschijnlijk laag zal zijn.

Luchtalarm

In het zuiden van Israël bij de grens met Gaza klonken vanochtend sirenes, maar volgens de Israëlische autoriteiten was het vals alarm. Palestijnen herdenken de Nakba ('Catastrofe'), zeventig jaar geleden: het moment waarop de staat Israël werd gesticht. Veel Palestijnen werden daarbij onteigend, van hun geboortegrond verdreven of sloegen op de vlucht.

Al sinds eind maart wordt bij de grens van de Gazastrook geprotesteerd. Met hun 'Mars van de terugkeer' eisen Palestijnen dat ze terug mogen gaan naar Israëlisch gebied.

'Gaza is een openluchtgevangenis'

"De belangrijkste reden voor het protest is dat de Palestijnen die in Gaza wonen hopeloos en boos zijn", zegt correspondent Olaf Koens. "Gaza is een openluchtgevangenis met twee miljoen inwoners op een heel klein stukje land. Israël beslist wat erin komt en wat eruit gaat. En dat is heel weinig. De inwoners hebben geen enkele perspectief."

Dat aan Palestijnse kant wel en aan Israëlische zijde geen slachtoffers vielen, is makkelijk te verklaren, zegt Koens. "De Israëlische militairen schieten met scherp."

ZIE OOK: 'Protest is om schaduw over feestelijkheden Israël te werpen'

Tientallen doden bij protesten om Jeruzalem

Zeker 58 doden en duizenden gewonden: de balans na een dag van geweld aan de grens tussen de Gazastrook en Israël.
`