Buitenland

Telefoniste nam stervende vrouw niet serieus: 'Naomi's dood is niet mijn schuld'

15 mei 2018 07:30 Aangepast: 15 mei 2018 11:28
Naomi Musenga (22) overleed afgelopen december. Beeld © Screenshot Youtube

Niet menselijk falen, maar de hoge werkdruk bij de Franse ambulancedienst zorgde ervoor dat de telefoniste van dienst het telefoontje van Naomi Musenga niet serieus nam. De jonge vrouw belde met buikpijn, die later bleek veroorzaakt door inwendige bloedingen.

Omdat ze zichzelf maar moeilijk verstaanbaar kon maken, dreigde de ambulancedienst op te hangen. "Als u niet zegt wat er aan de hand is, hang ik op." De telefoniste adviseert haar uiteindelijk om de huisartsenpost te bellen.

ZIE OOK: Naomi (22) stierf doordat ambulancedienst noodoproep niet serieus nam

Dat deed Naomi uiteindelijk ook en de huisartsenpost stuurde een ambulance. Dan is het al te laat: in het ziekenhuis blijkt dat meerdere van haar organen zijn uitgevallen door de inwendige bloedingen en de jonge vrouw overlijdt. 

Non-stop aan de telefoon

Dat gebeurde al in december, maar de geluidsfragmenten van het gesprek zijn nu pas naar buiten gekomen.

De telefoniste van de ambulancedienst stelt nu dat Naomi's dood niet haar schuld is. Tegen een Franse tv-zender zei de vrouw zondag dat ze onder druk stond en dat de nooddiensten zwaar overwerkt zijn. "Soms zit ik twee, drie uur non-stop aan de telefoon. Ik hang op en ik neem direct weer op."

Doodsbedreigingen

Op de vraag of ze spijt heeft van haar opmerkingen aan het adres van Naomi antwoordt ze: "Laat ik het zo zeggen... in de huidige omstandigheden was het ongepast." Ze vertelt verder dat verschillende collega's doodsbedreigingen hebben ontvangen sinds het incident naar buiten kwam. 

De familie van Naomi Musenga vindt ook dat de telefoniste geen blaam treft. Zij zeggen zich in haar slechte werkomstandigheden te herkennen.

Meer op rtlnieuws.nl:

`