Buitenland

Harry en Meghan 'lappen alle bruiloftsregels aan hun laars'

16 mei 2018 12:30 Aangepast: 16 mei 2018 15:11
Beeld © Getty

Prins Harry en Meghan Markle stappen op 19 mei in het spreekwoordelijke huwelijksbootje. Maar het belooft bepaald geen traditionele royaltybruiloft te worden, zoals die van prins William en Kate Middleton: "Ze kiezen eigenlijk helemaal hun eigen weg."

Ten eerste valt de plaats al op. De kerk Westminster Abbey is al 100 jaar het toneel voor koninklijke huwelijken, maar het huwelijk van Harry vindt plaats in St George's Chapel bij het Windsor Castle: "Dat is ook wel een speciale plek voor hem", vertelt Sander Paulus, royaltyverslaggever voor RTL Nieuws. "Hij is gedoopt in dezelfde kerk, dus de plaats is niet willekeurig gekozen."

Minder mensen

De nieuwe locatie brengt ook een andere verandering met zich mee: veel minder gasten. Waar Westminster Abbey plek kan bieden aan bijna 2000 mensen, zullen er bij het huwelijk van Harry en Meghan maar 600 mensen aanwezig kunnen zijn.

"Dat is wel wonderlijk. Ze nodigen echt alleen mensen uit met wie ze zelf wat hebben. Bij het huwelijk van William en Kate waren Willem-Alexander en Máxima aanwezig. Je zou ook nu vanuit het Nederlandse koningshuis een bepaalde afvaardiging verwachten, zoals Constantijn en Laurentien. Maar die zijn niet uitgenodigd. Harry en Meghan lappen eigenlijk de 'regels' aan hun laars", zegt Paulus.

Wat anders

Ook volgens correspondent Anne Saenen is het huwelijk minder traditioneel dan dat van William en Kate: "William kon het als kroonprins niet maken om geen politici en royalty uit te nodigen. Maar prins Harry is nu zesde in lijn om koning te worden. De kans dat hij koning wordt, is zo klein, dat hij zich dit kan veroorloven."

Waar het huwelijk minder open is voor beroemdheden, politici en royalty, krijgen 'gewone mensen' juist meer te zien van de bruiloft van Harry dan die van William. Saenen: "Als het niet regent zal de koets open zijn. En er zijn 2600 'gewone burgers' uitgenodigd. Die komen niet helemaal in de kerk, maar mogen wel Windsor Castle in. Harry en Meghan willen dicht bij het volk staan."

Balkonzoen

Door de verandering van locatie zal ook de traditionele 'balkonzoen' anders moeten. Het lijkt namelijk niet waarschijnlijk dat Harry en Meghan 45 minuten gaan rijden om elkaar op het balkon van Buckingham Palace een kus te geven. "Die scène krijg je inderdaad niet", zegt Paulus. "Maar ik verwacht wel dat er iets gaat gebeuren. Ze zullen zich zeker wel tonen."

Saenen denkt al te weten wat het koppel gepland heeft: "Ik verwacht een leuke kus in die koets. Bij Kate en William vond ik de kus op het balkon behoorlijk stijf. Dus ik hoop dat zij het voorbeeld van Máxima en Willem-Alexander volgen en elkaar wel echt een flinke pakkerd geven."

'Harry en Meghan hebben alles voorgeproefd'

Harry en Meghan pakken hun bruiloft niet traditioneel aan, maar zijn nog altijd heel veeleisend. Alles moet perfect zijn, vertelt de chef-kok voor de bruiloft.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore