Buitenland

'Protest Palestijnen is ook om schaduw over feestelijkheden Israël te werpen'

14 mei 2018 16:34 Aangepast: 14 mei 2018 16:37
Traangas daalt neer op de Palestijnse demonstranten.

Bij de geweldsexplosie tijdens het protest van Palestijnen tegen Israël bij het grenshek van Gaza, zijn vandaag tientallen doden gevallen en meer dan duizend gewonden. Op de dag dat Israël zijn 70 jarige bestaan viert en de opening van de nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens: "Wat voor Israël een feestdag is, is voor de Palestijnen de dag van de grote tragedie."

Er zijn een aantal zaken die vandaag samenvallen, vertelt Koens (foto). "Vandaag viert de Israëlische bevolking dat het land 70 jaar bestaat. Dat vond Amerika een mooi symbolisch moment om hun nieuwe ambassade te openen in Jeruzalem."

Miniatuurvoorbeeld

ZIE OOK: Amerikaanse ambassade in Jeruzalem officieel geopend

Jeruzalem erkennen als hoofdstad

Met de vestiging van die ambassade erkennen de Verenigde Staten Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Internationaal ligt dat gevoelig omdat ook de Palestijnen aanspraak maken op de stad. Daarom zijn de meeste ambassades in Tel Aviv gevestigd en niet in Jeruzalem.

ZIE OOK: Tientallen doden bij protesten in Gazastrook

Sinds vandaag staat de Amerikaanse ambassade nu dus in Jeruzalem. Een feestelijke dag voor veel Israëliërs. Maar wat voor Israëliërs een feestdag is, is dat niet voor de Palestijnen.

Woestijn ingestuurd

Zij herdenken de dag van de grote tragedie, het moment dat ze 70 jaar geleden werden verwijderd uit de staat Israël. "Ze werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. De Palestijnen hebben wel altijd het recht van terugkeer naar hun oorspronkelijke woonplaatsen behouden. Dat willen ze ook, maar Israël staat ze dat niet toe. Daarom protesteren ze vandaag, en de afgelopen zes weken hier naartoe."

Zes weken geleden begon het protest met de zogenoemde 'Mars van de Terugkeer', naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de stichting van de staat Israël. Ook toen liep het flink uit de hand, met veel doden en gewonden.

De afgelopen weken ging het protest door, voor op vrijdagen, na het middaggebed. Tot vandaag werden er in totaal 49 demonstranten doodgeschoten door Israëlische militairen en meer dan tweeduizend personen werden in hun been geschoten.

Boos en hopeloos

"Het hoogtepunt in de protesten is vandaag en morgen. Dat heeft natuurlijk te maken met de festiviteiten in Israël vandaag. Het is ook bedoeld om daar een schaduw over te werpen." Het is een geplande provocatie, die de Palestijnen weinig gaat opleveren, denkt Koens.

"De belangrijkste reden voor het protest is dat de Palestijnen die in Gaza wonen hopeloos en boos zijn. Gaza is een openluchtgevangenis met twee miljoen inwoners op een heel klein stukje land. Israël beslist wat er in komt en wat er uit gaat. En dat is heel weinig. De inwoners hebben geen enkele perspectief."

Drones en vliegers

Aan de Palestijnse kant zijn vandaag al tientallen doden gevallen en honderden gewonden. Aan Israëlische kant zijn geen slachtoffers.

"De Israëlische militairen schieten met scherp. Ook gebruiken ze drones om de demonstranten te bestoken met traangas. De Palestijnen gebruiken vliegers met brandbommen om de velden aan de Israëlische kant plat te branden. En ze gooien met stenen."

Israëlische drones vallen Palestijnen aan:

Het leger van Israël probeert met droneaanvallen Palestijnse betogers te verjagen. Die protesteren al weken bij het hek tussen Israël en de Gazastrook.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`