Buitenland

Ruim vijftig doden en 1600 gewonden door protesten Gazastrook

14 mei 2018 16:31 Aangepast: 14 mei 2018 18:16
Een gewonde demonstrant wordt afgevoerd. Beeld © AFP

Het dodental door de protesten aan de grens tussen de Gazastrook en Israël is opgelopen naar 52. Dat meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Sinds de Israëlische militaire operatie van 2014 in de Gazastrook zijn er nog niet zo veel doden op een dag in de Gazastrook gevallen als vandaag.

Volgens de Palestijnse autoriteiten zijn nog eens 1600 demonstranten gewond geraakt. De helft van hen zou schotwonden hebben opgelopen.

Palestijnse betogers herdenken 'Catastrofe'

Op verschillende plekken aan de grens wordt vandaag gedemonstreerd door tienduizenden betogers. Zij herdenken de 'Nakba' (de Catastrofe). Daarmee verwijzen ze naar het uitroepen van de staat Israël zeventig jaar geleden. Dat betekende voor veel Palestijnen dat zij van hun geboortegrond vluchtten of daarvan werden verdreven.

'Gaza is een openluchtgevangenis'

"De belangrijkste reden voor het protest is dat de Palestijnen die in Gaza wonen hopeloos en boos zijn", zegt correspondent Olaf Koens. "Gaza is een openluchtgevangenis met twee miljoen inwoners op een heel klein stukje land. Israël beslist wat er in komt en wat er uit gaat. En dat is heel weinig. De inwoners hebben geen enkele perspectief."

Dat er aan Palestijnse kant wel, en aan Israelische zijde geen slachtoffers vielen, is makkelijk te verklaren, zegt Koens. "De Israëlische militairen schieten met scherp."

ZIE OOK: 'Protest is om schaduw over feestelijkheden Israël te werpen'

Palestijnen gooiden brandbommen en stenen naar de Israëlische ordetroepen. Die schoten gericht op de betogers. De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) heeft naar aanleiding van het geweld een algemene staking in de Palestijnse gebieden afgekondigd. Tegelijkertijd is het een dag van rouw voor de slachtoffers van het geweld.

Israëlische ​drones vallen Palestijnen aan

Het Israëlische leger probeert met drones Palestijnse betogers te verjagen. Die protesteren al weken bij het hek tussen Israël en de Gazastrook.
`