Buitenland

Jaarlijkse EU-korting voor Nederland? Direct schrappen, zegt Parijs

14 mei 2018 14:56 Aangepast: 14 mei 2018 15:12
Het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel. Beeld © ANP

Als het aan de Franse regering ligt, worden de jaarlijkse EU-kortingen voor Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zweden in de nieuwe meerjarenbegroting direct geschrapt. Parijs ziet niet in waarom dit in vijf jaar moet worden afgebouwd.

Dat lieten de Fransen weten in de eerste gespreksronde tussen de EU-lidstaten in Brussel over de nieuwe meerjarenbegroting van de EU, die van 2021 tot en met 2027 loopt. EU-lidstaten die meer betaalden dan dat ze aan EU-gelden kregen, zoals Nederland, kwamen in aanmerking voor korting.

De Europese Commissie wil ook af van de kortingen voor nettobetalers, maar stelde voor om die geleidelijk af te schaffen. Dat gaat Frankrijk dus niet snel genoeg.

De korting afschaffen kost Nederland minimaal 1 miljard euro per jaar. En dat is dus nog los van het bedrag dat Nederland meer moet gaan betalen omdat het hele EU-budget omhoog gaat en brexit een gat in de begroting zal achterlaten.

'Nederland onevenredig getroffen'

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vindt dat de lastenverdeling in de EU eerlijk moet zijn. "Door het vertrek van de Britten uit de EU dreigt Nederland twee keer te worden geraakt. Onze economie wordt onevenredig getroffen. Daarnaast is er een buitensporige budgettaire last."

De Britse premier Margaret Thatcher bedong in 1984 een permanente korting waardoor andere landen meer moesten afdragen. Sinds 2005 krijgt ook Nederland daarom compensatie. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, vindt het logisch dat de kortingen voor Nederlandse en andere nettobetalers vervallen nu de Britten vertrekken uit de Europese Unie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore