Buitenland

Tientallen doden bij protesten in Gazastrook

14 mei 2018 13:17 Aangepast: 14 mei 2018 15:25
Palestijns protest in de Gazastrook Beeld © AFP

Bij nieuwe confrontaties tussen Palestijnse betogers en Israëlische militairen zijn tientallen doden en duizenden gewonden gevallen.

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Gaza spreekt van 37 doden. Er zouden meer dan 3000 gewonden zijn. Zo'n 200 betogers zouden schotwonden hebben opgelopen.

Mars van de Terugkeer

Duizenden betogers verzamelden zich vandaag op meerdere plekken aan de grens tussen de Gazastrook en Israël. Het gaat volgens het Israëlische leger om zeker 15.000 mensen, bericht de krant Haaretz. Inwoners van de Gazastrook werden via luidsprekers op moskeeën aangemoedigd zich aan te sluiten bij de zogenoemde 'Mars van de terugkeer'.

Het Israëlische leger heeft Palestijnen juist gewaarschuwd weg te blijven bij het grenshek. Getuigen zeggen dat Israëlische troepen traangas afvuurden op tentenkampen in de buurt van de grens. Door de protesten zijn de afgelopen weken al tientallen Palestijnen om het leven gekomen. Israël wil voorkomen dat betogers door het hek breken.

Jeruzalem, heet hangijzer van het Midden-Oosten:

Het was een controversiële zet van president Trump: de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. De stad is het hete hangijzer in het slepende conflict tussen Israël en de Palestijnen. Dit is waarom.
`