Buitenland

Israël weert Palestijnen bij grenshek in Gazastrook

14 mei 2018 10:16 Aangepast: 14 mei 2018 10:32
Palestijns protest in de Gazastrook

Israël roept inwoners van de Gazastrook, de Palestijnse enclave aan de kust, op om uit de buurt te blijven van het hek aan de grens.

Bij protesten aan de grens vielen de afgelopen weken tientallen Palestijnse doden. Via pamfletten roept Israël nu op om geen poging te ondernemen het hek te saboteren.

Amerikaanse ambassade

Palestijnse betogers trekken vandaag en morgen waarschijnlijk in grote aantallen naar de grens. Vandaag opent de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem officieel de deuren.

Dat heeft in de regio tot grote verontwaardiging geleid. De Arabische Liga, die de verhuizing 'illegaal' noemt, heeft de aangesloten landen opgeroepen tot een speciale vergadering.

Ook morgen worden veel protesten verwacht. Dan herdenken de Palestijnen 'Nakba' (de Catastrofe). Daarmee verwijzen ze naar het uitroepen van de staat Israël zeventig jaar geleden.

Ophef om juichende Israëlische militair die Palestijn neerschiet:

De Israëlische minister van Defensie noemt hem een held, maar het Israëlische leger belooft hem te straffen: een sluipschutter die een Palestijn raakt en daarna juicht. Het incident is gefilmd en de video zorgt voor veel ophef.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore