Buitenland

10 doden en 40 gewonden door zelfmoordaanslagen op Java

13 mei 2018 08:24 Aangepast: 13 mei 2018 10:39
Gewapende politieagenten houden de wacht bij kerk waar een zelfmoordaanslag plaatsvond. Beeld © EPA

Zeker 10 mensen zijn vanmorgen omgekomen door zelfmoordaanslagen in drie kerken op het Indonesische eiland Java. Ongeveer 40 anderen raakten gewond. De politie vermoedt dat een door de Islamitische Staat geïnspireerde terreurgroep achter de aanslagen zit.

De eerste bommen ging rond 7.30 uur lokale tijd af in de katholieke kerk Santa Maria in de stad Soerabaja. Voor die aanslag is volgens de politie een motor gebruikt. Kort daarna volgden explosies in een kerk van de Pinkstergemeente en in een protestantse kerk. Bij een vierde kerk kon de politie een bom onschadelijk maken.

Lokale televisiezenders toonden beelden van puin en gewonden die werden weggedragen. Soerabaja is de hoofdstad van Oost-Java en de tweede stad van Indonesië. In de stad wonen veel christenen.

Opstand

Volgens de inlichtingendiensten hebben de aanslagen mogelijk te maken hebben met een opstand van islamitische gevangenen in Depok, op West-Java, vorige week. Daarbij vielen zes doden.

Moslimextremisten hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk aanvallen uitgevoerd op christenen. In februari schoot de politie in Sleman, bij Jogjakarta, een man dood die kerkbezoekers met een zwaard aanviel.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore