Buitenland

Israëlische luchtaanval op Gazastrook

12 mei 2018 21:51 Aangepast: 13 mei 2018 00:14
Bij de luchtaanval zou een tunnel zijn vernietigd Beeld © AFP

Israël heeft vanavond een luchtaanval uitgevoerd op doelen in Gaza. Volgens de autoriteiten is daarbij een tunnel vernietigd, die terroristen hadden gegraven om ongezien de grens te kunnen passeren.

Ook heeft Israël de voornaamste grensovergang met Gaza gesloten, omdat Palestijnse demonstranten die vrijdag hadden beschadigd.

Maanden onrustig

Het is al maandenlang onrustig op de grens, met name op vrijdagen wanneer duizenden en tienduizenden Palestijnen demonstreren bij de grens. Verwacht wordt dat die protesten komende week tot een hoogtepunt komen als Israël de 70ste verjaardag viert. Op 14 mei 1948 werd de staat Israël gesticht. Palestijnen noemen deze dag de Nakba, oftwel de catastrofe.  

Bovendien openen de VS maandag hun nieuwe ambassade in Jeruzalem. Een besluit dat zeer gevoelig ligt, omdat het verplaatsen van de ambassade naar Jeruzalem een impliciete erkenning betekent van Jeruzalem als Israelische hoofdstad. De Palestijnen beschouwen oostelijk Jeruzalem als hún hoofdstad.   

Doden en meer dan duizend gewonden

Vorige maand liep een demonstratie van duizenden Palestijnen bij de grens totaal uit de hand. Het was de eerste dag van de wekenlange demonstratie 'Mars van de terugkeer'

Maandag tienduizenden Palestijnen

De Hamas-organisatie, die in Gaza de dienst uitmaakt, liet weten dat de Israëlische luchtaanvallen niet zullen verhinderen dat er maandag tienduizenden Palestijnen naar de grens zullen trekken om te demonstreren. 

Bij de wekelijkse protesten en rellen zijn sinds 30 maart 42 Palestijnen omgekomen en al zeker 1800 gewond geraakt.

Meer op rtlnieuws.nl:
Minister Israël: militairen verdienen medaille voor optreden Gazastrook

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore