Buitenland

Noura (19) krijgt doodstraf omdat zij haar man doodde toen die haar verkrachtte

11 mei 2018 10:39 Aangepast: 11 mei 2018 15:20

De 19-jarige Noura Hussein is in Soedan ter dood veroordeeld omdat zij haar echtgenoot heeft gedood. Zij deed dat omdat de man haar zou hebben verkracht. De zaak leidt wereldwijd tot grote verontwaardiging.

De rechter bekrachtigde het doodvonnis nadat de familie van de vermoorde man had geweigerd een financiële regeling te treffen met Husseins familie.

Neven hielpen bij verkrachting

De vrouw werd op haar zestiende uitgehuwelijkt en probeerde bij haar man weg te vluchten. Zij wilde studeren en lerares worden. Zij dook onder bij haar tante, maar werd na drie jaar via een list van haar eigen familie weggelokt en aan haar man overgedragen. Na zes dagen verkrachtte hij haar met hulp van zijn neven.

Toen hij dat de dag erna weer probeerde, verweerde Hussein zich met een mes en stak hem dood. Zij vluchtte terug naar haar ouders, die haar overdroegen aan de politie.

Dood door ophanging

Een rechter veroordeelde haar op grond van de shariawetgeving tot de galg. De familie van de vermoorde man kreeg, zoals de sharia voorschrijft, de mogelijkheid om te oordelen over het lot van de vrouw: haar laten leven in ruil voor een financiële compensatie, of de doodstraf laten voltrekken. De familie koos voor het laatste. Nouria's advocaten hebben 15 dagen om in beroep te gaan.

De zaak heeft in de hele wereld tot grote verontwaardiging geleid. Op Twitter is de campagne #JusticeforNoura trending. Een petitie die aandacht vraagt voor Husseins zaak is al door meer dan 75.000 mensen getekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore