Buitenland

Raketaanvallen Israël en Iran: 'Neerwaartse spiraal van geweld'

10 mei 2018 19:40 Aangepast: 10 mei 2018 21:39
Syrisch afweergeschut vannacht boven Damascus. Beeld © AFP

Israël hield al rekening met een Iraanse raketaanval, zegt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens. Zelf heeft Israël de raketaanvallen op (Iraanse) doelen in Syrië de afgelopen tijd flink opgeschroefd. "Het lag in de lijn der verwachting dat dit als tegenreactie zou gebeuren."

 

Iran vuurde vannacht vanuit Syrië twintig raketten af op doelen op de Golan-hoogvlakte. Israël reageerde direct door aanvallen met gevechtsvliegtuigen uit te voeren op doelen bij de Syrische stad Baath. 

ZIE OOK: Iran vuurt raketten af richting Golanhoogten, Israël reageert direct

Thumbnail

"Het is voor het eerst sinds lange tijd dat er daadwerkelijk raketten in Israël zijn neergekomen", zegt Koens. "Ook al gaat het om de Golanvlakte, een bezet gebied dat eerst bij Syrië hoorde, en ook al zijn er geen slachtoffers gevallen, het is toch wel een escalatie."

Vrij spel

De aanval van Iran komt niet toevallig vlak na het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump. Die trok deze week de stekker uit het atoomakkoord met Iran. "Iran wil daar vergelding voor", zegt Koens.

Voor Israël speelt mee dat de vijanden van het land steeds meer vrij spel krijgen. "De oorlog in Syrië wordt langzamerhand gewonnen door Assad, met hulp van Iran en Hezbollah. Israël voert al jaren bombardementen uit op Iraanse doelen in Syrië. Die zijn de afgelopen tijd enorm opgeschroefd qua intensiteit."

Directe confrontatie

Koens vindt het lastig om voorspellingen te doen voor de komende weken, al denkt hij niet dat het snel tot een directe confrontatie zal komen. "Daar hebben beide landen te veel bij te verliezen. Israël vierde deze week nota bene het zeventigjarig bestaan van de staat, daar hoort geen oorlog bij."

Israël bombardeert Iraanse doelen in Syrië

Het is één van de heftigste confrontaties in jaren tussen de aartsvijanden.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`