Buitenland

Jongen (13) ontwaakt, nadat procedure orgaandonatie in gang is gezet

07 mei 2018 11:19 Aangepast: 08 mei 2018 11:49
De 13-jarige Trenton McKinley is inmiddels druk aan het revalideren. Beeld © Money to Help Trenton/Facebook

De ouders van de 13-jarige Trenton McKinley maakten een van de moeilijkste beslissingen in hun leven toen ze besloten de organen van hun zoon af te staan voor donatie. Artsen hadden verklaard dat de kans dat de jongen zou ontwaken klein was nadat hij een ernstig ongeluk had gehad met een buggy.

Het dramatische ongeluk gebeurde twee maanden geleden toen Trenton bij een vriendje speelde. Hij zat in een karretje dat werd voortgetrokken door een buggy. Toen zijn vriendje op de rem van de buggy trapte, vloog het wagentje over de kop.

Kwartier dood

"Ik kwam met mijn hoofd op het beton terecht", zegt Trenton tegen nu de tv-zender Fox 10. "Daarna herinner ik me niets meer." Zijn moeder vertelt dat haar zoon 15 minuten levenloos was toen hij aankwam in het ziekenhuis in het plaatsje Mobile in Alabama.

"Ik zag alleen een stretcher met zijn voeten die erover heen hingen", zegt Jennifer Reindl. De artsen bereidden haar toen voor op het ergste.

Organen voor vijf kinderen

"Toen hij weer bij kennis kwam, zeiden ze dat hij nooit meer dezelfde zou zijn. Ze zeiden dat het gebrek aan zuurstof zo slecht was voor zijn hersenen dat hij altijd een kasplantje zou zijn, ook al zou hij het overleven."

Zijn ouders besloten om zijn organen aan vijf kinderen te schenken die ze hard nodig hadden. "Ze zeiden dat de volgende keer dat zijn hart zou stoppen, het beter was om hem te laten sterven."

Bewegende hand en voeten

Dus tekenden zijn ouders de formulieren waardoor orgaandonatie mogelijk was. De volgende dag kregen ze een telefoontje. Trenton had zijn hand en voeten bewogen. Zijn ogen zagen er weer normaal uit. "Het is een wonder", zegt zijn moeder.

Hoewel Trenton verschillende wonden aan zijn schedel heeft en een nier dienst weigert, gaat het redelijk met hem. Hij blijft positief. Zijn herstel gaat langzaam maar gestaag. Hij heeft drie hersenoperaties achter de rug.

Volgens Trenton was hij in de hemel toen hij buiten bewustzijn was. "Ik liep in een veld. Er is geen andere verklaring dan God. Het kan niet anders. Zelfs de artsen zeggen het."

RTL Nieuws
`