Buitenland

DNA-databanken voor stamboomonderzoek niet zonder risico's

04 mei 2018 22:52
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Pas op met het zomaar delen van je DNA-profiel in een openbare databank. Veel mensen van over de hele wereld doen dat, om zo eenvoudig hun stamboom aan te vullen, maar in de VS is die informatie nu ook door de politie gebruikt. Met succes, maar niet zonder risico's waarschuwen privacywaakhonden.

Daarmee kon een beruchte seriemoordenaar na veertig jaar eindelijk worden opgepakt.

ZIE OOK: Politie gebruikte stamboomsite om Golden State Killer te vinden

Deze seriemoordenaar, de Golden State Killer, werd niet achterhaald omdat hij zelf zijn gegevens had achtergelaten in zo'n openbare databank, maar omdat een ver familielid dat had gedaan. Zo kwam de politie erachter in welke familie ze de dader moesten zoeken. Vervolgens werd er gericht gerechercheerd om het DNA van hoofdverdachte Joe DeAngelo  te bemachtigen voor een match.

72-jarige Joe DeAngelo gepakt

 

Lot in handen van anderen

Wie zijn DNA-achterlaat beslist dus niet alleen over zijn eigen privacy, maar ook over die van anderen. Zonder het te weten kan een moeder dus het bewijs tegen haar eigen kind leveren.  "Je lot is handen van anderen, dat is het probleem", vindt de Amerikaanse hoogleraar privacy Charles Seife. Databanken raden klanten nu aan om hun gegevens af te schermen. 

Jordan Auslander is een fanatieke gebruiker van dergelijke websites, maar hij was not amused, toen hij hoorde van het verhaal achter de arrestatie van de Golden State Killer. "Ja: ik ben blij dat een moordenaar gepakt is, maar ik ben geschokt dat ze dubieuze methoden hebben gebruikt. Mensen die in vertrouwen hun DNA aan die databanken hebben gegeven, zijn nu onderwerp van ongegronde opsporingsonderzoeken."

Omstreden of niet: de politie in Californië hoopt nu ook op nog een succes in de zaak van een zo mogelijk nog beruchtere seriemoordenaar: de Zodiac Killer. 

ZIE OOK: Nog een oude seriemoordenaar op de korrel: vizier nu gericht op de Zodiac Killer 

In Nederland mag de politie niet zomaar in DNA-databanken rondneuzen, meldt het Openbaar Ministerie. 

Marianne Vaatstra en Utrechtse serieverkrachter

Wel zijn er ook in Nederland al twee geruchtmakende zaken opgelost door DNA-onderzoek, de moordenaar van Marianne Vaatstra en de Utrechtse serieverkrachter werden beiden ontmaskerd via hun DNA, maar in beide gevallen wist iedereen die zijn DNA afstond waar hij aan meedeed, en was op de hoogte van het 'risico' een familielid in de gevangenis te helpen.

Het NFI laat weten dat er als maar openlijk wordt gecommuniceerd door dergelijke databanken dat het DNA kan worden gebruikt voor opsporing dat er dan wel 'heel interessante mogelijkheden' ontstaan.

Meer op rtlnieuws.nl:
Iedereen in een databank? Vijf vragen over DNA-onderzoek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore