Buitenland

Hulpverleners slachtoffer van geweld: 'Collega werd doodgeschoten door patiënt'

04 mei 2018 20:36 Aangepast: 04 mei 2018 21:33
Het Rode Kruis is actief in Zuid-Soedan. Beeld © AFP

Het Rode Kruis slaat alarm over het aanhoudende geweld tegen hulpverleners. Guido Versloot (41), fysiotherapeut voor de organisatie in probleemgebieden, verloor vorig jaar een goede vriendin en collega bij een aanslag.

Miniatuurvoorbeeld

Hij herinnert zich dat hij via Facebook te horen kreeg wat er met de Spaanse Lorena Enebral Perez was gebeurd. "Ze was voor het eerst in Afghanistan, om kinderen en invaliden te helpen in een revalidatiecentrum", zegt hij. "Daar schoot een van haar patiënten haar dood. Ik hoorde dat hij dat deed vanuit zijn rolstoel, voordat ze een afspraak hadden. Toen ik dat hoorde, moest ik wel even slikken."

Dichtbij

Het liet hem meer nadenken over zijn eigen situatie. Guido was tot augustus vorig jaar op missie in Irak. Nu bevindt hij zich in Zuid-Soedan. "Door wat er met Lorena is gebeurd, komt het voor mij nu wel erg dichtbij. Het laatste wat zij mij schreef, was ook nog: 'Kijk goed uit en blijf veilig.' Ik ben nog meer op mijn hoede dan voorheen. Want als het misgaat, dan gaat het ook goed mis, denk ik.”

Hij bevindt zich in een naar eigen zeggen 'relatief veilige situatie' op het moment, maar hij houdt alle ontwikkelingen in het land nog scherper in de gaten dan eerst. "Ik ken dan ook alle ontsnappingsroutes uit mijn hoofd. Wat er met Lorena is gebeurd, blijft door mijn hoofd spoken."

Elke week een aanval

Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen om Guido en alle andere hulpverleners in het buitenland. Uit onderzoek van de organisatie blijkt dat er sinds mei 2016 1200 geweldsincidenten zijn geweest waarbij gezondheidsinstellingen of hun personeel betrokken waren.

Daarom zette de hulporganisatie de campagne 'Healthcare is hope, not a target' op. "We roepen strijdende partijen op om burgers, gezondheidsfaciliteiten en hun personeel en voertuigen niet aan te vallen. Daarnaast moet er onderzoek gedaan worden naar geweldsincidenten tegen gezondheidszorg en moet er gekeken worden wie daarmee het oorlogsrecht heeft geschonden", stelt de organisatie.

Eenlingen

Guido is het Rode Kruis en alle andere hulporganisaties dankbaar voor de steun, maar rekent zich nog niet rijk. "Ze houden ons zo veilig als maar mogelijk is. Maar uit eigen ervaring weet ik dat er altijd strijdende partijen zijn die ons zien als vijanden uit het buitenland. Ook al die eenlingen zijn niet bang voor grote organisaties. Ik hoop dat de nieuwe campagne in ieder geval voor wat meer bewustzijn zorgt."

Guido in Irak

Vorig jaar spraken wij Guido toen hij in Irak zat. Bekijk hier de video terug.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore