Buitenland

Nog een oude seriemoordenaar op de korrel: vizier nu gericht op de Zodiac Killer

04 mei 2018 02:36 Aangepast: 04 mei 2018 05:17
Een politieagent toont een van de brieven die de Zodiac Killer schreef Beeld © Getty Images

De politie in Californië heeft goede hoop nóg een seriemoordenaar van lang geleden te ontmaskeren. Na de arrestatie van de 'Golden State Killer', moet nu de nog veel beruchtere 'Zodiac Killer' vrezen. Als hij nog leeft tenminste.

De Zodiac Killer is tegenwoordig vooral bekend van de vele films en boeken die gaan over de beruchte reeks moorden in de late jaren 60 en vroege jaren 70, zoals de film Zodiac uit 2007, die door sommige critici als een van de beste films ooit wordt beschouwd. Ook de blockbuster Dirty Harry was losjes gebaseerd op de moorden van de Zodiac Killer. 

Brieven met onopgeloste raadsels

De seriemoordenaar pleegde vijftig jaar geleden een reeks moorden, waarna hij de politie en de krant brieven stuurde waarin hij de moorden ook opeiste. Ook stonden er raadsels in, waarvan de meeste nog steeds niet zijn ontcijferd. Die brieven ondertekende hij met 'Zodiac'.

Miniatuurvoorbeeld
Een fragment van een van die raadsels 

37 moorden

In die brieven claimde hij 37 moorden te hebben gepleegd. In ieder geval zeven daarvan zijn door de politie bevestigd en bij nog een hele reeks bestaat het vermoeden dat ze het werk waren van de Zodiac Killer. 

Het zijn vooral die brieven die tot de verbeelding spraken en spreken, maar de politie heeft nu goede hoop dat die brieven eindelijk de identiteit van de man prijsgeven. Ze zijn namelijk naar het laboratorium gestuurd voor DNA-onderzoek. "We zijn vol vertrouwen dat er iets gevonden wordt", zegt een politiewoordvoerder. 

Golden State Killer

Vorige week werd in Californië de Golden State Killer, een andere beruchte seriemoordenaar en -verkrachter uit de jaren 70 en 80, gepakt via zo'n DNA-onderzoek. Joseph James DeAngelo, een inmiddels gepensioneerde politieagent, werd gearresteerd nadat zijn naam uit een dna-onderzoek kwam bovendrijven.

Een familielid van hem bleek ooit DNA te hebben afgestaan in een databank voor stamboomonderzoek, waarna rechercheurs hem op het oog kregen en er na enkele dagen schaduwen in slaagden ongemerkt een DNA-monster van DeAngelo zelf te nemen.

Opluchting bij slachtoffers:

Jane was in de jaren 70 één van de slachtoffers van de 'Golden State Killer'. Haar man was 's ochtends vroeg net de deur uit gegaan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore