Buitenland

In Starbucks opgepakte donkere mannen gecompenseerd

02 mei 2018 20:10 Aangepast: 02 mei 2018 23:59
Protesten tegen de arrestatie Beeld © EPA

Twee donkere mannen die onlangs in een Starbucks-filiaal zomaar werden opgepakt door de politie, hebben een deal gemaakt ter compensatie. Ze krijgen beiden een symbolische dollar. Daarnaast gaat er 200.000 dollar naar een goed doel.

​De twee donkere mannen zaten een paar weken geleden nietsvermoedend aan een tafeltje in de Starbucks in Philadelphia. Ze hadden nog niets besteld omdat ze zaten te wachten op een vriend. Het personeel van de koffieketen vond dit verdacht en belde de politie, die de mannen geboeid afvoerde.

Protesten

Een video van het incident verscheen op Twitter (zie onderaan) en leidde tot ophef en protesten. Melissa de Pino, die de video tweette, zette erbij: "Alle andere blanke mensen vragen zich af waarom hen dit in een zelfde situatie nooit overkomt."

In een verklaring liet Starbucks-ceo Kevin Johnson daarop weten dat het hem heel erg speet. "We zullen de feiten onderzoeken, onze trainingen indien nodig aanpassen om ervoor te zorgen dat dit nooit meer gebeurt." 

Starbucks houdt woord en sluit op 29 mei 8000 filialen om 175.000 personeelsleden training te geven om racisme en vooroordelen te voorkomen.

Deal

Verder bereikten de twee mannen dus een financiële compensatiedeal met de stad Philadelphia (vanwege het ingrijpen door de politie). Ze krijgen beiden symbolisch 1 dollar. Het koffierestaurant heeft daarnaast toegezegd 200.000 dollar te investeren in programma's om goed ondernemerschap te stimuleren.

De beelden van de arrestatie:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore