Buitenland

President Zuid-Korea: Trump verdient Nobelprijs voor de Vrede

30 april 2018 14:38 Aangepast: 04 mei 2018 02:58
Trump schudt de hand van de Zuid-Koreaanse president Moon Beeld © AFP

Als het aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in ligt, krijgt de Amerikaanse president Donald Trump de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen om een eind te maken aan het conflict met Noord-Korea over zijn kernwapenprogramma. "Alles wat wij nodig hebben is vrede'', zei Moon in een bijeenkomst van zijn kabinet.

Hij prees Trump eerder al voor zijn rol in het Koreaanse conflict. "Hij verdient veel lof voor het bewerkstelligen van de gesprekken tussen Noord- en Zuid-Korea", zei Moon in januari. "Die zouden een gevolg kunnen zijn van de dreigende sancties en druk van de Amerikanen."

Historische handdruk (en meer) tussen Noord- en Zuid-Korea

De Koreaanse leiders spraken vrijdag op de grens over het conflict tussen de twee landen.

Toenadering

Moon sprak vrijdag met zijn Noord-Koreaanse collega Kim Jong-un over denuclearisatie en toenadering tot elkaar. De staatsmedia lieten voor deze top weten dat Pyongyang met onmiddellijk ingang zou stoppen met kern- en raketproeven en de testbasis Punggye-ri zou sluiten.

Trump en Kim ontmoeten elkaar eind mei of begin juni, zei de Amerikaanse president zaterdag. De locatie en het exacte tijdstip moeten nog worden bepaald. De Amerikaanse president reageerde eerder positief op de ontwikkelingen in het Koreaanse conflict, maar gaf meteen aan dat de economische sancties tegen Noord-Korea voorlopig gewoon van kracht blijven. Trump overweegt Kim te ontmoeten aan de grens tussen de Korea's.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore