Buitenland

Mike Pompeo: NAVO blijft hoeksteen veiligheid VS

27 april 2018 19:26
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Beeld © AFP

Mike Pompeo, Amerika's nieuwe minister van Buitenlandse Zaken heeft bij zijn eerste internationale bezoek, het belang van de NAVO voor de VS benadrukt. "De NAVO is de hoeksteen van ons veiligheidsbeleid, en dat blijft zij”

Pompeo werd gisteren pas benoemd in zijn nieuwe post, maar was vandaag al in Brussel bij de NAVO. Niet zonder reden: "De Russische dreigingen en onaanvaardbare acties maken de NAVO onmisbaarder dan ooit", zei hij.

Kritisch over lage bijdragen

President Donald Trump heeft zich geregeld kritisch over de NAVO uitgelaten, omdat de Europese bondgenoten onvoldoende bijdragen. Maar volgens Pompeo doet dat niets af aan de verbondenheid van de VS met de alliantie. "Ik kan me dan ook geen passender bestemming voor mijn eerste internationale reis voorstellen."

Hij herhaalde wel de Amerikaanse kritiek op de te lage defensie-uitgaven. Pompeo hoopt dat de bondgenoten op de komende NAVO-top in juli over de brug zullen komen. "De Europese partners moeten meer de verantwoordelijkheid voor hun eigen veiligheid nemen."

'Nederland moet meer doen aan defensie'

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore