Buitenland

EU stemt voor verbod op bijengif

27 april 2018 12:20 Aangepast: 03 mei 2018 22:48
Het aantal bijen loopt al jaren gestaag terug. De nuttige beestjes hebben te lijden onder landbouwgif. Beeld © ANP

Drie veelgebruikte bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor hommels, wilde bijen en honingbijen worden verboden in de Europese Unie. Daarover zijn de 28 lidstaten het in Brussel eens geworden.

Nederland stemde voor het verbod op het gebruik van deze zogeheten neonicotinoïden in de landbouw. Het gaat om de middelen imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam, waarvoor sinds 2013 al beperkingen gelden. Gebruik in kassen blijft toegestaan, zoals Nederland graag wilde. Het buitenverbod treedt aan het eind van het jaar in.

Waarom bijen tellen zo belangrijk is

"Zonder bijen geen groene natuur", zegt de kenner.

Onmisbaar

Bijen zijn onmisbaar bij de bestuiving van gewassen en deze middelen vormen daarmee een gevaar voor de biodiversiteit, zei minister Carola Schouten (Landbouw) eerder in de Tweede Kamer.

Greenpeace had de lidstaten eerder al gevraagd over te gaan tot een verbod om een 'rampzalige daling van de bijenpopulatie te voorkomen’. Grote landen als Duitsland, Frankrijk en Engeland spraken zich al eerder uit voor een verbod.

Verheugd

De milieuorganisatie reageerde verheugd. "Mede dankzij de doortastendheid van minister Schouten en de massale steun van burgers is vandaag een grote overwinning voor onze bijen en andere bestuivers behaald. Om te voorkomen dat het ene kwaad door het andere wordt vervangen, is het nodig dat het gebruik van alle neonicotinoïden wordt verboden en het gebruik van bestrijdingsmiddelen aan banden wordt gelegd. Zo kan de overgang naar ecologische landbouw werkelijkheid worden", zegt een woordvoerder.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore