Ga naar de inhoud
Buitenland

Politie gebruikte stamboomsite om Golden State Killer te vinden

Een agent plaatst een foto van de Golden State Killer op het podium tijdens een persconferentie. Beeld © EPA

De Amerikaanse politie is de zogenoemde Golden State Killer op het spoor gekomen door DNA van het plaats delict te vergelijken met profielen op websites die gebruikt worden om familiestambomen te achterhalen. Op die manier werd een match gevonden met een familielid van de verdachte, meldt de openbaar aanklager.

Hoe de politie exact gebruik heeft gemaakt van de commerciële databanken, vertelde de openbaar aanklager niet. Ook is nog onduidelijk welke sites hebben meegewerkt. In Amerika maken onder meer grote partijen als 23andMe and AncestryDNA genetische profielen aan op basis van speeksel dat gebruikers naar hen sturen. Zij ontkennen mogelijke betrokkenheid bij de zaak.

Ex-politieagent is 'Golden State Killer'

Jane (72) overleefde in de jaren '70 een aanval van de seriemoordenaar. "Toen ik begon te gillen, zei hij: 'Hou je mond of ik maak je af."

Rechtmatigheid

De manier waarop de moordenaar is gevonden, roept in Amerika vragen op over de rechtmatigheid van de arrestatie. Critici vragen zich af of deze manier van opsporing in strijd is met enkele Amerikaanse burgerrechten, stelt techwebsite The Verge. Doorgaans gebruikt de politie alleen DNA-databanken met gegevens van veroordeelden. "Als dit de manier is waarop de politie overeenkomend DNA heeft gevonden, dan denk ik dat er rechtszaken aankomen", zegt forensisch expert John Roman tegen lokale krant The Sacramento Bee.

Woensdag werd bekend dat op basis van DNA-bewijs oud-politieman Joseph James DeAngelo (72) is opgepakt. De autoriteiten vermoeden dat hij de Golden State Killer is die volgens Amerikaanse media verantwoordelijk zou zijn voor zeker 12 moorden, tientallen verkrachtingen en 120 woninginbraken tussen 1976 en 1986.

Meerdere bijnamen

DeAngelo werkte in de jaren zeventig voor twee politiekorpsen in Californië en woonde in de buurt van de locaties waar de moorden zijn gepleegd. De seriemoordenaar kreeg meerdere bijnamen. Hij stond ook bekend als de 'East Area Rapist' en de 'Original Night Stalker'. 

Meer op rtlnieuws.nl: