Buitenland

Dodental protesten Nicaragua 'veel hoger'

26 april 2018 22:31 Aangepast: 26 april 2018 23:19

Bij de felle protesten die vorige week woensdag in Nicaragua uitbraken zijn volgens mensenrechtenorganisaties veel meer doden gevallen dan tot nu toe gemeld.

De woede was groot toen de regering van president Ortega besloot te bezuinigen op het sociale stelsel in Nicaragua. Er werd dagenlang geprotesteerd, en dat liep op verschillende plekken uit de hand. 

Er zouden zeker 63 mensen om het leven zijn gekomen. Nog zo'n vijftien mensen zijn vermist, aldus de Permanente Commissie voor de Mensenrechten (CPDH). Vorige week sprak de regering over elf doden en sindsdien had ze het cijfer niet meer geactualiseerd.

Dodelijke protesten

Tientallen doden vielen er de afgelopen dagen tijdens protesten in Nicaragua.

Onderdrukking

Gepensioneerden gingen de straat op omdat de regering de pensioenen wil versoberen en de bijdragen van werknemers aan de sociale zekerheid wil verhogen. Steeds meer Nicaraguanen, onder wie duizenden studenten, sloten zich bij de protesten aan.

Onder druk van de straat heeft president Daniel Ortega de omstreden hervorming ongedaan gemaakt. Daarna volgden nog meer protesten. De betogers eisten een einde aan de onderdrukking, de persvrijheid en het aftreden van het autoritaire staatshoofd.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`