Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Messi mag onder eigen naam spullen verkopen, ondanks protest Massi

26 april 2018 12:00 Aangepast: 03 mei 2018 20:27
FC Barcelonma-speler Lionel Messi. Beeld © AFP

In de zaak Massi tegen Messi heeft de Argentijnse voetbalspeler gelijk gekregen. Het Gerecht van de Europese Unie heeft besloten dat Lionel Messi, die al jaren speelt voor FC Barcelona, zijn merk Messi mag laten inschrijven voor sportartikelen en -kleding.

In 2011 had Messi het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) verzocht om inschrijving van het merk 'MESSI' waaronder hij kleding, schoenen, gymnastiek- en sportartikelen wil verkopen.

Maar daar was het Spaanse bedrijf Massi, dat fietsen, fietshelmen, -kleding en -accessoires verkoopt niet zo blij mee. Dat bedrijf is namelijk eigenaar van het woordmerk 'MASSI'. 

Verwarringsgevaar

Volgens Jaime Masferrer Coma, eigenaar van Massi, zou Messi te veel lijken op het merk dat hij voert en dus wilde hij de inschrijving van Messi tegengaan. Hij kreeg gelijk van het EUIPO dat ook sprak van verwarringsgevaar tussen de merken.

 Zo zouden de tekens van de 'conflicterende merken' op 'fonetisch vlak in hoge mate overeenstemmen'. In andere woorden: Massi klinkt wel heel erg als Messi. Messi stapte hierop naar het Gerecht van de Europese Unie, dat de beslissing van Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie, heeft vernietigd.

Bekend figuur

Volgens het Gerecht lijken de merken 'Messi' en 'Massi' visueel niet erg op elkaar, waardoor het met de mogelijke verwarring wel meevalt. 

Bovendien is Messi een algemeen bekend figuur en dat weegt op tegen de overeenkomst tussen beide namen op zowel het gebied van uitspraak als hoe de letters eruit zien. Wie de naam Messi ziet of hoort, zal vaker aan de voetballer denken dan aan Massi, aldus het Gerecht.

Het rechters voegen daaraan toe dat het weliswaar mogelijk is dat een enkele consument nog nooit van Messi heeft gehoord of zich die naam niet kan herinneren, maar dat dit niet geldt voor de gemiddelde consument die sportartikelen of -kleding koopt. Overigens is het Gerecht het wel eens met EUIPO dat de merken qua klank erg op elkaar lijken. 

Massi kan binnen twee maanden in beroep gaan tegen de uitspraak. Of dat ook gaat gebeuren is onzeker, Massi reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore