Buitenland

Kabinet legt voor het eerst bloem bij herdenking Armeense genocide

24 april 2018 12:35 Aangepast: 24 april 2018 13:00
De Armeense president Armen Sarkisian (midden) legt een bloem bij het herdenkingsmonument. Beeld © AFP

Voor de eerste keer in de geschiedenis is de Nederlandse regering aanwezig geweest bij de herdenking van de Armeense genocide, die ruim 100 jaar geleden plaatsvond.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën legde in de Armeense hoofdstad Jerevan een bloem bij het herdenkingsmonument. Na de ceremonie sprak Snel ook met leden van het Armeense kabinet. Daar werd waardering uitgesproken voor de aanwezigheid van Nederland. 

Geen genocide, maar 'kwestie'

Het kabinet erkent de genocide met zijn aanwezigheid overigens niet. Het blijft spreken van de kwestie van de Armeense genocide. Maar de Tweede Kamer erkende de genocide in februari wel en had op een afvaardiging van het kabinet bij de herdenking aangedrongen.

Elke vijf jaar zal nu een kabinetslid aanwezig zijn bij de herdenking in Jerevan. Nederland is eerder wel met een ambassadeur en een Tweede Kamerlid bij deze herdenking geweest. 

Turkije ontkent

In Nederland wordt de genocide herdacht in Assen bij het Armeens monument. De herdenking is georganiseerd door de Samenwerkende Armeense Organisaties.

In 1915, ten tijde van de Ottomaanse Rijk, werden honderdduizenden Armeniërs vermoord. De Turkse regering ontkent dat er sprake was van genocide.

Waarom de strijd voortduurt over de Armeense genocide

"De Armeense genocide heeft dat volk gebroken." De genocide vond ruim 100 jaar geleden plaats, maar er wordt nog altijd om gestreden. De Tweede Kamer erkent de Armeense genocide expliciet. Wel gaat er een vertegenwoordiger naar de herdenking. Wat is de Armeense genocide, en waarom speelt de kwestie nog steeds?

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore