Ga naar de inhoud
Buitenland

Duitse Joodse Raad raadt dragen keppeltjes in grote steden af

Beeld © EPA

De Centrale Joodse Raad in Duitsland raadt joden af om in grote Duitse steden een keppeltje te dragen.

Aanleiding voor de waarschuwing is een incident vorige week waarbij een Israëliër met een keppeltje op straat in Berlijn door een Syrische vluchteling werd aangevallen met een riem en mishandeld.

Wijken met moslims

De waarschuwing werd uitgesproken door de president van de raad, Josef Schuster. Die had in 2015 al gewaarschuwd voor het dragen van keppeltjes in wijken waar veel moslims wonen.

Volgens cijfers van de politie in de Duitse hoofdstad is het aantal antisemitische incidenten sinds 2013 verdubbeld.

Gevaar voor democratie

Schuster heeft het gevoel dat men 'in een groot deel van de Duitse gemeenschap begrepen heeft dat we op een keerpunt zijn beland'.

Als het niet lukt om openlijk antisemitisme een halt toe te roepen, dan is dat volgens Schuster 'ook een gevaar voor onze democratie'. "Het gaat hier niet alleen om antisemitisme, maar ook om racisme en vreemdelinghaat. Hier moet echt een eind aan komen."

Keppeltjesexperiment

Het incident met de Israëliër deed veel stof opwaaien. De man liep samen met een 24-jarige Duitse begeleider op straat toen zij door drie mannen werden beledigd. Eén van de drie viel daarna de Israëliër aan en sloeg hem met een riem. Het slachtoffer filmde dat en zette de video (zie onder) op internet.

De Israëliër verklaarde later dat hij het keppeltje bij wijze van experiment had opgedaan omdat hij niet geloofde dat dat in Berlijn gevaarlijk zou zijn. Hij vertelde geen jood te zijn en in Israël te zijn opgegroeid bij een Arabisch gezin.

Bekijk de aanval hier: