Buitenland

Dader van bloedbad Toronto wilde gedood worden door politie

24 april 2018 10:14 Aangepast: 03 mei 2018 14:39
De 25-jarige Alek Minassian.

De dader van de aanslag met het busje in Toronto waarbij gisteren 10 doden vielen, is de 25-jarige Alek Minassian. Agenten wisten de student te overmeesteren en te arresteren. Wat weten we tot dusver over Minassian?

Minassian reed met een huurbusje van het bedrijf Ryder zo'n twintig minuten kriskras over het voetpad langs het drukke Yonge straat. Daarbij raakte hij tientallen mensen. Uiteindelijk kwamen daarbij 10 mensen om het leven en raakten 15 mensen gewond.

Dood me

Nadat het busje tot stilstand kwam en de politie ter plaatse was, stapte Minassian uit en leek agenten te bedreigen met een wapen. Daarbij zou hij geroepen hebben dat de agenten hem moeten doodschieten. "Dood me", riep hij tegen een agent.  Minassian kon echter zonder geweld overmeesterd worden. Na zijn arrestatie vonden de veiligheidsdiensten geen wapen.

ZIE OOK: 10 doden door busje dat voetgangers neermaait, motief dader nog onduidelijk

De politie tast nog in het duister waarom Minassian het heeft gedaan. Hij was niet bekend bij de Canadese politiediensten en zou geen enkele band hebben met terreurorganisaties.

Loner

Minassian woonde in een buitenwijk van Toronto. Hij studeerde aan Seneca College in het noorden van de stad. Op sociale media is weinig over hem terug te vinden. Op zijn LinkedIn-profiel staat dat hij een student computersoftware is.

Tegenover het Canadese CBC News zegt zijn voormalige klasgenoot Ari Bluff dat Minassian niet een heel erg rijk sociaal leven leek te hebben. "Ik weet niet of hij echt goeie vrienden had, in elk geval niet in het openbaar. Ik zag hem nooit met een groepje vrienden. Maar als we hem zagen in de gang van de school zeiden we hem wel altijd gedag."

Man rijdt in op voetgangers Toronto: veel doden en gewonden:

In de Canadese stad Toronto is een bestuurder van een bestelbus op voetgangers ingereden. Volgens de politie deed hij dat opzettelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore