Woon je als Nederlander in het buitenland? Dan kun je met de aanvraag van een nieuw paspoort zomaar dagen bezig zijn en kan het je heel veel geld kosten.
Door bezuinigingen is er in sommige landen nog maar één locatie over om een paspoort aan te vragen. In een land als Australië kan dat betekenen dat je 8000 kilometer moet reizen voor een geldig reisdocument. Dat blijkt uit een enquête die de organisatie Nederlanders in het buitenland (NIHB) heeft uitgevoerd onder 6450 leden, wonend in meer dan 90 landen wereldwijd.
Vliegen naar Sydney
De in Australië wonende Machteld Irons moet bijvoorbeeld zo'n 1100 euro betalen om haar Nederlandse paspoort en die van haar kinderen te verlengen. Waar ze een paar jaar geleden haar paspoort nog gewoon in Perth kon verlengen, waar ze woont, moet ze daarvoor door de forse bezuinigingen op ambassades nu naar Sydney vliegen. "Onlangs is er bij ons ingebroken en zijn alle paspoorten gestolen", zegt ze. "Ondanks het feit dat mijn paspoort nog acht jaar geldig is, moet ik nu toch 4000 kilometer heen en 4000 kilometer terug afleggen."
Daarvoor moet ze flink in de buidel tasten, want dat kost haar een vliegticket (van zo'n 250 euro), een hotelovernachting (125 euro) en dan nog de gebruikelijke kosten van geboorte- en trouwcertificaten, pasfoto's en een bewijs dat het gezin in Australië woonachtig is.
Online verlengen: waarom niet?
"Ik vind het schandalig dat dit zo veel moeite en geld moet kosten", zegt Machteld hierover. "Ik kan me voorstellen dat je voor een eerste paspoort in persoon moet verschijnen om zeker te weten dat je bestaat, maar bij een verlenging lijkt me dit niet nodig. Waarom kan verlengen niet gewoon online? Onze kinderen zijn in Schotland geboren en met Britse paspoorten kan dat ook. Binnen drie weken na onze aanvraag waren ze per post binnen."
Opvallende resultaten uit de enquête
- 30 procent van de mensen is tussen de 250 à 500 euro per persoon kwijt aan extra kosten, naast de gebruikelijke kosten voor het paspoort
- Bij 15,5 procent is dit tussen de 500 en 1000
- 5 procent betaalt duizenden euro's per persoon extra
- Reisafstanden liggen voor 50 procent van de ondervraagden tussen de 250 en 1000 kilometer. Het gaat hierbij om een enkele reis
- 16 procent moet tussen de 1000 en 4000 kilometer afleggen (enkele reis)
- Zo'n 25 procent moet een vliegticket boeken voor de verlenging van het paspoort en is 2 à 3 dagen kwijt
- Veel Nederlanders willen koste wat het kost toch hun paspoort verlengen, om de Nederlandse identiteit te behouden. Maar voor sommigen is het onmogelijk geworden, door geldgebrek of doordat men fysiek niet in staat is de lange reis te maken. Zij laten hun paspoort verlopen, met het risico hun Nederlanderschap kwijt te raken, meldt de NIHB
3000 euro
Gebaseerd op reiskosten, maaltijden, overnachtingen, pasfoto's, het legaliseren van aktes en certificaten en het aanvragen van andere originele documenten kunnen de kosten voor een gezin met kinderen volgens de NIHB oplopen tot 3000 euro. Daar komt bij dat een paspoort voor kinderen onder de 18 jaar vijf jaar geldig is in plaats van tien. 70 procent van de Nederlanders moet vakantiedagen opnemen voor de verlenging, blijkt uit de enquête.
Dat geldt ook voor Carlo Brand, die bezig is met de aanvraag van een paspoort voor zijn zoon, die bijna wordt geboren. Vanuit Honolulu moet hij zes uur vliegen voor de aanvraag in San Francisco. "Dit hele feest kost ons twee dagen en zo'n 1500 dollar (ongeveer 1200 euro) per persoon. Voor ons is dat financieel gelukkig geen probleem. Maar het mag toch niet zo zijn dat je hierdoor je Nederlanderschap verliest?"
In de steek gelaten
Volgens NIHB voelen Nederlanders die in het buitenland wonen zich in de steek gelaten en zijn ouderen en mensen met een laag inkomen hier de dupe van. Ditte Kramers, die in Spanje woont, vertelt dat haar zoon mee moest voor de paspoortaanvraag in Madrid, zo'n 1100 kilometer verderop. "Mijn man en ik zijn allebei op leeftijd en kunnen de weg niet vinden in Madrid. Omdat onze zoon meeging, moesten we dus een hotelovernachting voor drie personen boeken. Ik weet niet of we over tien jaar deze reis überhaupt nog kunnen maken."
Volgens de enquête willen Nederlanders ondanks alle moeite toch graag hun Nederlandse paspoort verlengen, omdat zij zich Nederlander voelen. Dat geeft ook de in Australië wonende Machteld aan: "Ik ben Nederlander en geen Australische. Dat is de enige nationaliteit die ik heb." Ditte zegt: "Ik ben geboren in Nederland en wil graag Nederlandse blijven. Het is het land van mijn ouders en voorouders. Het land waar mijn jeugd en mijn roots liggen."
Meer op rtlnieuws.nl: