Ga naar de inhoud
Buitenland

Ardern is zwanger, ongehuwd en gaat als eerste premier met ouderschapsverlof

Jacinda Ardern, de Nieuw-Zeelandse premier. Beeld © AFP

De Nieuw-Zeelandse premier Jessica Ardern is 37, niet getrouwd en zwanger. En als de bevalling achter de rug is, gaat ze als eerste regeringsleider ooit met ouderschapsverlof.

Ardern kondigde in januari aan dat zij samen met haar vriend Clarke Gayford in verwachting is en dat zij voor juni uitgerekend is. Na de bevalling gaat zij zes weken met ouderschapsverlof - veel minder dan de 22 weken waar Nieuw-Zeelanders recht op hebben. Na het verlof blijft haar vriend thuis om voor het kind te zorgen.

Steun

Ardern kreeg uit meerdere hoeken steun na haar aankondiging. Voormalig Nieuw-Zeelands minister-president Helen Clark wenst het stel 'het beste' en benadrukt dat elke vrouw het recht heeft om familie en carrière te combineren. Mede-politica Kiri Allan noemde het 'het beste nieuws ooit', citeert NBC News.

Ardern is niet de eerste regeringsleider die tijdens haar regeerperiode bevalt van een kind. Benazir Bhutto ging haar als enige in 1990 voor, toen zij als premier van Pakistan beviel van haar dochter Bakhtawar. De dag na de bevalling ging ze 'gewoon' weer aan het werk.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zwanger op het werk? Dit zijn je rechten (meer dan je denkt)
Australische kijkers boos over seksistisch interview met premier Nieuw-Zeeland